Zdravje v naših občinah: Največ samomorov v Trnovski vasi, Podlehniku in Cirkulanah
Štajerski Tednik
Tipografija

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so že šestič zapored pripravili podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah. Tako kot doslej so tudi v letošnji objavi, ki prikazuje stanje pred epidemijo covida-19 in pred uvedbo ukrepov za njeno obvladovanje, pri posameznih kazalnikih vidne velike razlike med občinami, še vedno pa je situacija na zahodu države v povprečju precej boljša kot na njenem vzhodu.

Ko zbolimo, smo Slovenci v povprečju na bolniškem dopustu 17,7 koledarskega dne. Že šesto leto zapored se nadaljuje trend naraščanja bolniške odsotnosti, ki se je v primerjavi z letom 2016 povečala v kar 204 slovenskih občinah oz. v 96 odstotkih vseh občin in se v povprečju zvišala s 13,7 na že omenjenih 17,7 dneva nezmožnosti za delo na zaposlenega prebivalca. Na našem koncu so te številke praviloma še višje, saj se gibljejo nad 20 dnevi. Najmanj bolniške odsotnosti beležijo v Cerkvenjaku, in sicer samo 11,7 dneva, kar je hkrati tudi najnižja vrednost na nivoju države. S 14,5 dneva se mu najbolj približujejo v bližnji Sveti Trojici, medtem ko so s 25,2 in 25,1 dneva bolniške odsotnosti rekorderji v Dornavi in Juršincih.

Delež oseb, ki svoje zdravje ocenjuje kot dobro ali zelo dobro, v povprečju znaša 67,5 odstotka, a ga ne dosega, kaj šele presega nobena spodnjepodravska ali slovenjegoriška občina. Večinoma je to zadovoljstvo 55- do 60-odstotno. Če gre soditi po rezultatih ankete, se s svojim zdravjem tako najbolj ponašajo v Lenartu (64,9 %), Kidričevem (64,5 %) ter na Ptuju in v občini Rače-Fram (po 64,1%), najmanj pa v Zavrču, kjer menita, da sta zdrava le 41,2 odstotka prebivalcev, in v Cirkulanah (46,4 %).

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300