Ptuj: Prihodnost Visoke šole je zelo negotova
Štajerski Tednik
Tipografija

Visoka šola Ptuj ima že nekaj časa nemajhne težave s financiranjem. Število izrednih študentov se zmanjšuje, donacij ni veliko, letos pa so se znižala še sredstva od ustanovitelja, Mestne občine (MO) Ptuj. Zato so že začeli iskati potencialne partnerje iz gospodarstva, ki bi bili pripravljeni delovanje šole finančno podpreti.

Poskušali pa bodo pridobiti tudi kaj več študentov iz tujine, in sicer s pomočjo hibridnega načina izobraževanja (kombinacija študija na daljavo in vaj v prostorih šole). Vseh študentov edinega programa Bionika v tehniki je le 16, kar je sicer primerljivo s podobnimi visokošolskimi zavodi v Sloveniji, ki izvajajo programe s področja tehnike. Na Fakulteto polimerov v Slovenj Gradcu je bil na primer leta 2018 v prvi letnik vpisan en izredni študent, na ptujsko Visoko šolo pa pet izrednih študentov.

Z MO Ptuj so sicer sklenili dogovor, da bo v proračunu v naslednjih letih vse manj denarja za terciarno izobraževanje. V lanskem letu so tako od občine prejeli 69.000 evrov, v letošnjem pa 54.000 evrov (vsako leto 15.000 evrov manj).

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300