Markovci: »Pripravite prikolice, da boste odvažali smeti«
Štajerski Tednik
Tipografija

S temi besedami je Milan Gabrovec, župan občine Markovci, zaključil izredno sejo minulo sredo, na kateri svetniki že drugič zapored niso potrdili od 30 do 65-odstotnega zvišanja cen za odvoz komunalnih odpadkov. Spomnimo, da je Komunalno podjetje (KP) Ptuj podražitev napovedalo zaradi realnega dviga stroškov.

Sedem svetnikov, ki so glasovali proti, je svojo odločitev utemeljevalo s tem, da je delež podražitve previsok. Po besedah Uroša Megliča, predsednika odbora za okolje in prostor, je večina članov odbora sklenilo, da občinskemu svetu ne predlagajo potrditve zvišanja cen.

Župan Milan Gabrovec je navzočim ponovno poskušal pojasniti, da je podražitev nujna. Vse od leta 2017 so namreč zadrževali povišanje cen za odvoz smeti. Letos se je sprejem odpadkov tako podražil, da KP Ptuj javne gospodarske službe po trenutni ceni ne more več izvajati. »Tudi jaz sem proti zvišanju cen, vendar to situacijo razumem in sprejemam odgovornost. Podobno pričakujem tudi od vseh vas. To ni enostavna stvar, to ni igra. Naši odpadki se morajo odvažati,« je nekoliko bolj glasno in burno povedal župan Gabrovec. Ob tem je poudaril, da si nikakor ne zna predstavljati razmer, v katerih bi se lahko znašli, če bi KP z danes na jutri odpovedalo pogodbo.

Ta izjava je nekoliko presenetila svetnika Daniela Korošca, ki je povedal, da je vsaka pogodba sklenjena za določen čas, prav tako je v njej navedeno tudi, na kakšen način in pod kakšnimi pogoji lahko koncesionar sodelovanje prekine.

Župan Gabrovec mu je pritrdil in poudaril, da se pogodbe res ne more kar tako odpovedati: »Eden izmed razlogov za ta korak je lahko ekonomski. Glede na to, da ima Komunalno podjetje Ptuj nekaj več kot 10.000 evrov izgube na mesec z odvozom smeti iz Markovcev, bodo najverjetneje dobro razmislili, kako naprej.«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300