Ptuj: Deljena mnenja o krajšanju svetniških pobud
Štajerski Tednik
Tipografija

Razkorak med političnimi akterji v ptujskem mestnem svetu se zdi vse večji. Kar nekaj časa se že mnenja krešejo okrog številčnosti in obsežnosti podanih pobud in vprašanj posameznih svetnikov. V vsakem mandatu so posamezniki, ki v štirih letih ne spišejo niti ene same pobude. Popolno nasprotje so tisti, ki so prepričani, da je prav to osnova svetniškega dela. Vprašanja svetnikov in odgovori pristojnih služb se objavljajo tudi v občinskem glasilu Ptujčan. Kritike, da je tega preveč in glasilo ne služi več svojemu namenu, so vedno glasnejše. V prihodnje se obetajo spremembe. Gre za omejevanje svetnikov ali logično potezo, ki jo je predlagalo uredništvo?

Številne zanimive debate ptujske politike že dalj časa potekajo v zakulisju in ne na mestnem svetu. Teme, ki delijo mnenja mestnih svetnikov, so različne. Zadnje čase je večkrat slišati dilemo o pomenu in smislu podajanja svetniških pobud. Očitki naj bi leteli predvsem na račun najaktivnejših svetnikov, saj da si nabirajo poceni politične točke, da se gredo predvolilne kampanje ... Nekateri svetniki naj bi na zadnjem kolegiju (zaprtem za javnost) pokazali s prstom na peščico tistih, ki izstopajo s številom podanih pripomb in vprašanj. Namenili naj bi jim kar nekaj krepkih, ostrih in nesramnih pripomb. Med drugim, da ne vedo, kaj delajo, čemu služi mestni svet, da podajajo nesmiselne pobude, ne razumejo bistva, sprašujejo neumnosti in podobno.

Jasno je, da postaja razkorak med političnimi nasprotniki tudi v ptujskem mestnem svetu vse večji. V zadnjem letu pred volitvami bo tega najbrž še več. Nekaj svetnikov smo zaprosili za stališča o aktualni tematiki: ali naj se pobude omeji in na kakšen način.

Bo Ptujčan brez obsežnih pobud in odgovorov bolj zanimiv?

Siebenreich: „Občani Gajškovo zaradi pobud nagradili z glasovi“

Klemenc: „Je demokracija postranska stvar?“

Županja: „S 4 strani pobud smo prišli na 11“

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300