Promet z zdravili in drugimi izdelki v lekarnah: 619 mio evrov
Štajerski Tednik
Tipografija

Zakaj se cene enakih zdravil med državami razlikujejo?

Lani so slovenske lekarne zabeležile rast prodaje zdravil na recept, brez recepta in tudi drugih izdelkov. 482,3 milijona evrov je znašala prodaja zdravil na recepte. V primerjavi z letom poprej je to 5,6-odstotna rast. Zdravil brez receptov se je prodalo in porabilo več kot leta 2019. Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič pravi, da smo po porabi in cenah v evropskem povprečju. Imamo pa precej višje cene kot nekatere sosednje države. Zakaj so v Bosni, Srbiji intudi na Hrvaškem nekatera – celo zdravila slovenske proizvodnje – cenejša?

»Na ceno zdravil brez recepta najbolj vpliva proizvajalec. Ceno oblikuje glede na število prebivalcev in kupno moč. Poenostavljeno: količinsko večja prodaja praviloma pomeni nižjo ceno. Vendar govorimo o zdravilih. Kaj to pomeni za javno zdravje, je verjetno jasno. Vsako zdravilo je zdravilo in ima želene in neželene učinke. Tudi zdravila brez recepta. V Sloveniji imamo pri zdravilih storitveni sistem. To pomeni, da je pribitek na nabavno ceno zdravila vedno enak. Če bi ta sistem spremenili v maržo, bi se cenejša zdravila nekoliko pocenila, dražja pa podražila,« je jasna Darja Potočnik Benčič.

Cene zdravil na recept v Sloveniji odvisne od cen v Nemčiji, Avstriji in Franciji

Tako po ceni zdravil kot porabi je Slovenija v evropskem povprečju. Smo pa pri oblikovanju cen zdravil na recepte odvisni tudi od drugih držav. Za Slovenijo se te namreč računajo na osnovi cen v referenčnih državah, to pa so Nemčija, Avstrija in Francija. Cena zdravila na recept v Sloveniji znaša odstotek povprečne cene omenjenih treh držav in pri originatorskih maksimalno 100 %.

Je dobra prodaja rezultat visokih cen zdravil?

Cene zdravil brez recepta oblikujeta proizvajalec in uvoznik

 

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300