Podravje: Študent naj bo … natakar ali revež
Štajerski Tednik
Tipografija

V času epidemije se je ponudba študentskih del bistveno zmanjšala. Velik del tega segmenta dela namreč predstavlja strežba, zaprti lokali so pomenili bistveno manj potreb po študentskem delu. Težave mladih in socialne razlike med šolajočo se mladino so se tako le še poglobile.

S sproščanjem ukrepov se stanje počasi izboljšuje. Trenutno je na Ptuju in v okolici nekaj povpraševanja po študentskem delu, a v večini primerov gre za strežbo ali dostavo hrane. Le peščica delodajalcev ponuja študentom ali dijakom drugačno delo. V Klubu ptujskih študentov (KPŠ) ugotavljajo, da tudi zato mnogi mladi raje ostajajo v Ljubljani ali drugih večjih mestih.

5,98 evra na uro – kar je najnižja zakonsko določena urna postavka – preko študentskih servisov ponuja večina gostincev za strežbo v Spodnjem Podravju. Za enako urno postavko podjetje išče tudi študenta za delo v skladišču zamrznjenih izdelkov, začasno potrebujejo še pomoč v trgovini, zlatarni in laboratoriju. To je več ali manj vsa ponudba študentskih del, ki je trenutno na voljo. Velika večina, približno 90 % vseh objav na območju UE Ptuj, predstavlja strežba.

V večjih mestih, predvsem v prestolnici, je povpraševanje po mladem, šolajočem se kadru veliko bolj pestro. V Ljubljani trenutno iščejo pomoč dijakov in študentov za programiranje, delo v marketingu, snemanje, urednikovanje spletnih strani, administracijo in podobno. Seveda je tudi tam veliko potreb v gostinstvu, a niso tako prevladujoče kot na severovzhodu države.

Mladi so pripravljeni delati, želijo pa si večjo izbiro del

Koliko dejansko znaša izplačilo študentu in koliko vse skupaj stane delodajalca?

Koncesijska dajatev kar 16 %

 

 

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300