ŠC Ptuj: Za poklice krovec, karoserist in inštalater malo zanimanja
Štajerski Tednik
Tipografija

Za tehnične programe Elektro in računalniške šole ŠC Ptuj (elektrotehnika, računalništvo in mehatronika) je med mladimi veliko zanimanja. To so kadri, ki na trgu dela že več let primanjkujejo.

Država je sicer vpis v te programe nekoliko podkrepila s štipendijami za deficitarne poklice, med katere spadajo tudi elektrikarji in mehatroniki operaterji.Med devetošolci je največ zanimanja za program Tehnik računalništva, saj se jih je vpisalo kar 15 več, kot je razpisanih prostih mest. Po besedah ravnatelja Rajka Fajta je bila zadnja omejitev vpisa v šolskem letu 2009/2010 v programu Tehnik mehatronike. Če se je za vpis v določen program odločilo več osnovnošolcev, kot je bilo razpisanih mest, so z dodatno vlogo na šolsko ministrstvo dosegli povečanje števila vpisnih mest in tako bodo storili tudi letos.

Vse manj zanimanja za nekatere programe Strojne šole

Strojna šola ŠC Ptuj ima letos za novince na voljo 202 prosti mesti, od tega je zasedenih manj kot polovica. Z enakimi težavami se sicer srečujejo tudi na drugih slovenskih šolah s podobnimi programi. V tri programe (avtokaroserist, inštalater strojnih inštalacij in klepar-krovec) jih je namreč vpisanih manj kot pet. Edini program, ki se lahko pohvali z dobrim vpisom, je avtoserviser, kjer je vpisanih pet kandidatov več, kot je na voljo vpisnih mest.

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300