Od kod je prišel »žetalski« medved?
Štajerski Tednik
Tipografija

V Halozah se je pred dnevi prvič v zgodovini pojavil rjavi medved. Presenetil je žetalskega lovca v bližini naselja Čermožiše, zato ga je ustrelil. Kot so sporočili iz Zveze lovskih družin Ptuj-Ormož, je pojav medveda na tem območju izredno redek, saj ga v Spodnjem Podravju v zadnjih stotih letih praktično ni bilo. Kot je povedal Srečko Felix Krope, predsednik ZLD Ptuj-Ormož, je prihod medveda v haloške kraje nenavaden.

Sklepajo sicer, da bi lahko k tokratnemu pojavu medveda na tem območju pripomoglo zaraščanje površin v haloški krajini zaradi opuščanja kmetijske (vinogradniške) obdelave na težje dostopnih terenih.

V javnosti je še vedno veliko ugibanj, ali bi uplenjeni medved v Žetalah morebiti lahko bil ta, ki se je potepal po Pohorju in Kozjaku.

Medveda so v zadnjih tednih opazili še na Koroškem, v okolici Vitanja in Slovenskih Konjic ter na območju Radeč. Ob tem je Krope dodal, da bi lahko uplenjeni medved prišel iz Madžarske ali Hrvaške, tudi Kočevje ni izključeno. Po mnenju strokovnjakov bi bil najverjetneje na poti do Haloz opažen. »Če medved ni v naravi pustil določenih ostankov, na primer iztrebkov ali dlake, tudi z analizo ne moremo ugotoviti, za katero žival gre; sam odtis šape je premalo,« je dodal Krope. Več znanega bo sicer po opravljeni analizi DNK, ki bo pokazala morebitno sorodstveno povezanost z medvedi, ki živijo na območju Slovenije.

Populacija medvedov v zadnjih letih bliskovito narašča

Ko bukve ne rodijo, medvedi rinejo v bližino človeka

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300