Če letos ne bo denarja za protitočno obrambo, bodo letalo prodali
Štajerski Tednik
Tipografija

Tudi letos je financiranje obrambe pred točo negotovo. Edino protitočno letalo Letalskega centra Maribor letos še ni poletelo med nevihtne oblake. In tako bo tudi ostalo, zatrjuje vodja letalske obrambe proti toči Darko Kralj, dokler pogodba z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ne bo podpisana. Znova se je zapletlo pri financiranju.

Število občin, ki sofinancirajo izvajanje letalske obrambe pred točo, je zadnja leta okoli 60.

V Sloveniji že 30 let protitočno obrambno izvaja Letalski center Maribor, ki je tudi edini usposobljen za to. V lanskem letu so protitočno obrambo začeli izvajati konec junija, letos so nameravali začeti v sredini maja, vendar kmetijsko ministrstvo ni sprejelo ponudbene cene v višini okoli 400.000 evrov, od česar bi občine prispevale dve tretjini, eno tretjino pa ministrstvo.

»Res je, da gre za veliko višji znesek kot pretekla leta, vendar so se bistveno podražili stroški materiala,« je pojasnil Kralj in dodal, da je kmetijsko ministrstvo predlagalo kar 70-odstotno znižanje ponudbene cene za državni delež, kar je zanje nesprejemljivo. »Zmanjšali so nam število delovnih ur in hkrati podaljšali obdobje izvajanja naše službe za dva meseca, kar je popolnoma nelogično. To je tako, kot bi gasilcu dejali, da lahko dela samo nekaj ur na mesec in nič več. Ob vsem tem pa nikakor ne moremo pristati še na manjši denar, kar je žalitev za naše dobro delo in uspehe,« je povedal Kralj. Tudi natolcevanja nekaterih, da bodo to delo pač predali nekomu drugemu, so po mnenju Kralja za lase privlečena. »Avstrijci za ta denar ne bi niti motorjev zagnali, v Sloveniji pa drugega izvajalca trenutno ni.«

Letalski center je svojo ponudbo dejansko znižal s 400.000 na 300.000 evrov in jo v začetku maja poslal kmetijskemu ministrstvu. Od takrat čakajo na njihov odgovor, protitočno letalo pa ostaja na tleh. »Očitno bo morala spet pasti toča, da se bo kaj premaknilo,« je dodal Kralj. 

Kmetijsko ministrstvo denarja ne da

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300