V Markovcih in delu Haloz najslabša voda z največ pesticidi
Štajerski Tednik
Tipografija

Pred tedni je javni prostor (medije in družabna omrežja) preplavila predreferendumska kampanja za zdravo pitno vodo. Ob parolah, da je treba ohraniti vire čiste pitne vode, se lahko človek samo grenko nasmehne, saj nam je vlak že zdavnaj odpeljal.

Koncesije oziroma pravico za črpanje najboljših zalog slovenske vode imajo že leta in leta v rokah tuje multinacionalke. V treh slovenskih regijah (savinjska, spodnjepodravska in pomurska) je za stanje podtalnice, ki se črpa za oskrbo prebivalcev s pitno vodo, prižgan rdeči alarm. Podzemna voda je obremenjena z nitrati in pesticidi. Več kot 30 let je minilo od drastičnega onesnaženja na Dravskem polju, ko so se ljudje s pitno vodo oskrbovali iz gasilskih cistern. In kaj se je v 30 letih zgodilo? Razen dviga dovoljenih mejnih vrednosti strupov – čisto nič … 30 let! Prav nihče se resno ne loti iskanja rešitev, da bi po cevodovih, ki s pitno vodo na širšem ptujskem območju oskrbujejo 74.000 ljudi, tekla s pesticidi in nitrati neobremenjena pitna voda.

Gašenje požara z globinskimi vodnjaki

Situacijo se gasi z globinskimi vodnjaki na način, da se v distribuirani vodi z mešanjem plitve bolj in globoke manj obremenjene podtalnice ustvari špricer z vzdržno ravnijo zdravju ne najbolj prijaznih elementov. Pa se o tem problemu, ki traja dolga tri desetletja, ne dviguje prahu. Nekaj pozornosti javnosti in politike sicer pritegnemo z našimi medijskimi razkritji, a se hitro na vse skupaj ponovno pozabi. Karavana gre naprej, ljudje pa pijejo ne najbolj zdravo vodo. Iz leta v leto, iz enega v drugo desetletje in tako naprej. Četudi bo prišlo do celovite obnove regijskega vodovoda z vsemi tehničnimi izboljšavami, bo po novih ceveh in skozi sodobne merilne naprave do uporabnikov še vedno tekel koktajl strupov namesto zdrave, neoporečne in čiste pitne vode. Saj tudi sistem je res nujno potreben vlaganj, ker so ponekod cevi tako preperele, da se sesedajo kar same vase. Rezultat so enormne izgube vode na sistemu.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300