Gradbinec nameraval postaviti blok, namesto tega se bori s plazovi
Štajerski Tednik
Tipografija

Grič pod osnovno šolo Velika Nedelja je podprt s piloti. Razlog sta plazova, ki sta po pobočju zdrsela v lanskem letu. Prvi se je sprožil februarja in drugi konec poletja. „Do zdrsov zemljine je po ocenah geomehanikov prišlo zaradi neustreznega odvodnjavanja fekalnih, meteornih in zalednih vod iz šolskega poslopja,“ je povedal lastnik zemljišča.

Lastnik zemljišča, na katerem se je sprožil plaz, je podjetje Gradbena dela Kelenc iz Zamušanov, katerega lastnik in direktor je Vlado Kelenc. Zemljo so kupili zaradi dobre lokacije v središču Velike Nedelje, gradili bodo manjši večstanovanjski objekt.

Konkretno se jim je zapletlo takoj na začetku, saj se je pojavil zdrs zemljine. Z interventnim posegom so želeli pobočje utrditi in se lotili gradnje podpornega zidu. A to jim je povzročilo še več težav, saj so dobili za vrat različne nadzorne organe. „24. februarja 2020 sem poklical župana Danijela Vrbnjaka in ga prosil, ali lahko pride prioritetno pogledat situacijo na brežini pod pešpotjo pod osnovno šolo. Brežina je v dolžini 35 metrov drsela proti spodnjim objektom. Plaz je ogrožal pešpot in spodnje objekte. Na kraju smo ugotovili, da se na več mestih pojavljajo kotanje z odpadno in meteorno vodo, ki je tudi zaudarjala in ponekod v curkih tekla po naši parceli ter plazišču. Na osnovi ustnega dogovora z županom smo zaradi zdrsa pešpoti in bližine šole takoj pristopili k sanaciji pobočja. O primeru smo seznanili pristojne inštitucije. Poslužili smo se gradnje podpornega zidu, za katerega smo pridobili vso potrebno dokumentacijo. Šlo je za urgentno reševanje nastale situacije, treba je bilo zaščititi ljudi, ki bivajo pod plazom,“ je pojasnil Vlado Kelenc.

Padale tudi kazenske ovadbe

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300