Kidričevo: Zeleno jezero ni jezero, ampak aktiven rudnik gramoza !
Štajerski Tednik
Tipografija

V luči predreferendumskega dogajanja, ko so se javne in zasebne debate vrtele tudi glede ograjevanja priobalnih pasov rek, potokov in jezer, ste nam bralci posredovali vprašanje, ali je dopustno, da so ogradili športno-rekreacijski park (ŠRC) Pleterje oziroma prostor ob Zelenem jezeru, vstop pa pogojujejo s plačilom.

Med zbiranjem podatkov in informacij smo ugotovili, da je stanje v tem primeru dokaj specifično. Gramoznica je še vedno v celoti opredeljena kot rudnik gramoza, tudi tisti del, ki je namenjen rekreaciji in turizmu. „Gramoznica je nadzemni rudarski prostor, kjer se pridobiva gramoz, in se ne šteje za vodno oziroma javno površino. Šele po opustitvi pridobivanja mineralne surovine (gramoza) se lahko razglasi za vodno zemljišče,“ so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor (MOP). Dodali so, da se gramoznica po opustitvi črpanja gramoza lahko nameni splošni rabi in postane vodna površina oziroma grajeno javno dobro. S tem bi omogočili pogoje za urejanje naravnega kopališča. Kopanje v jezeru tako ne bi bilo več prepovedano in na svojo odgovornost, temveč popolnoma legitimno, dejavnost pa regulirana in nadzorovana.

Gramoznica Murska Sobota brez vstopnin in parkirnin

Medtem ko v Kidričevem vstop na območje Zelenega jezera (ŠRC Pleterje) pogojujejo s plačilom, je dostop do Velenjskega jezera in gramoznice pri Murski Soboti (Expano) popolnoma prost.

„Dostop do Soboškega jezera ni plačljiv, je prosto dostopen vsem. Prav tako se ne zaračunava parkirnina. Na razpolago imamo 24 parkirnih mest za osebna vozila na asfaltiranih površinah ter 75 na makadamu in dve mesti za avtobuse, prav tako na makadamu. Parkirnine ne obračunavamo,“ so povedali na mestni občini Murska Sobota.

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300