Do novega vodovoda bo skozi Ptuj preteklo še veliko Drave
Štajerski Tednik
Tipografija

Mestna občina (MO) Ptuj nadaljuje s postopki izbire projektantov za regijski vodovod, medtem ko je za svoj del, območje MO Ptuj, ki vključuje 63 kilometrov sistema, projektiranje že naročila. Priprava dokumentacije do gradbenega dovoljenja in projekta za izvedbo del (DGD, PZI) jo bo stala blizu 400 tisočakov, projekte pripravljata Proinfra inženiring in Vodnogospodarski biro Maribor.

„Roki izdelave so postavljeni fazno. Za izdelavo idejnega projekta in pridobitev mnenj je rok 125 dni. DGD-dokumentacija mora biti izdelana v roku 110 dni od potrditve idejnega projekta s strani naročnika. Po potrditvi DGD-dokumentacije ima izdelovalec še 200 dni časa, da izdela PZI-dokumentacijo,“ so pojasnili v upravi ptujske občine. Čez palec izračunano bodo projekti na mizi čez dobro leto dni oziroma proti koncu 2022.

Za skupni del v drugo nižja ponudba

Po večletnih nesoglasjih so občine projekt regijskega vodovoda razdelile po sklopih, da si bodo lahko tudi vsaj približno enakomerno razdelile stroške, ki bodo pripadli na posamezno lokalno skupnost. Skupni je ostal le sklop ena, ki vključuje glavne transportne cevovode (72 km), nova vodnjaka in tehnološko opremo. Za projektiranje tega skupnega dela so občine po prvem razpisu prejele eno ponudbo v vrednosti milijon evrov. Ker so ocenili, da gre za relativno visok znesek, so razpis za sklop ena ponovili, hkrati pa ga razdelili še na tri podsklope. En del bodo povezovalni cevovodi s skupno infrastrukturo in objekti s tehnološko opremo za pripravo pitne vode (filtri za železo in mangan). Drugi del sta vodnjaka s filtri, tretji pa zamenjava tehnološke, programske in nadzorne opreme na sistemu. Po ponovljenem razpisu sta za projektiranje transportnih cevovodov in ostale skupne infrastrukture prispeli dve ponudbi: 551.000 evrov (Dr. Duhovnik) in 732.000 evrov (partnerja Lineal in Hidroinženiring). Za projektiranje dveh vodnjakov je ponudbo v vrednosti 152.000 evrov predložila projektantska hiša Dr. Duhovnik, za projektiranje tehnološke opreme pa konzorcij Lineal in Hodroinženiring (120.000 evrov).

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300