Se bodo socialni problemi po Halozah reševali s kontejnerji?!
Štajerski Tednik
Tipografija

Ljudje v Halozah se prav tako kot drugod soočajo z različnimi življenjskimi stiskami. Po bregovih v na pol porušenih haloških hišah, ki so bile nekoč lepe domačije, marsikje živijo oziroma životarijo posamezniki, ki ne zmorejo skrbeti zase. Nimajo zaposlitve, posledično tudi ne denarja, zato so odvisni od pomoči sosedov, humanitarnih organizacij, lokalnih skupnosti in socialne podpore. Veliko med njimi je takih, ki so se ob vsem tem še vdali v alkohol.

Ker živimo v socialni državi, jim je slednja dolžna pomagati. Čeprav se ob tem marsikomu porajajo dvomi, ali se prav vsakemu človeku, ki bi si sicer lahko pomagal tudi sam, a se raje vdaja alkoholni omami, ta pomoč pride prav. Na drugi strani so namreč še vedno ljudje, družine, ki se res trudijo in delajo pošteno, vendar ne zaslužijo dovolj za človeka dostojno življenje. Hkrati pa tudi niso upravičeni do raznih pomoči. Takšnim bi bila pomoč res dobrodošla, predsvem pa koristna. A naša (socialna) zakonodaja, kar zadeva pomoči, je pač za vse ista ...

Žal je zgodb, takih in drugačnih, zelo veliko, dejstvo pa je, da mora lokalna skupnost oz. občina pomagati tistim, ki ostanejo brez vsega oz. strehe nad glavo. Haloške občine se v teh primerih odločajo vsaka po svoje – v zadnjem času je vse pogostejša rešitev začasna namestitev v bivalne kontejnerje.

Hiša se mu je skoraj že porušila na glavo

Spomnimo, da so pred dvema letoma tako reševali promer občana v Kidričevem (ki je sicer moral za kontejner občini plačevati najemnino). Letos spomladi pa smo že poročali o starejši krajanki v Cirkulanah, ki ji je občina priskočila na pomoč s postavitvijo bivalnega kontejnerja. Zadnji primer je iz občine Podlehnik. Slednjo je Center za socialno delo Spodnje Podravje v lanskem letu pozval, da za občana Butolena iz Strajne uredi primernejše in varnejše bivališče. Stara hiša, v kateri je do takrat živel, se je namreč skoraj porušila. Občinska uprava je takoj začela iskati rešitev.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300