Milijonski dodatki za delo v rizičnih razmerah za javni sektor
Štajerski Tednik
Tipografija

V času epidemije so bili številni zaposleni deležni dodatka za delo v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi za javni sektor. Na podlagi tega so lahko prejeli 65 % vrednosti urne postavke. Število upravičencev do tega dodatka se po zavodih, ki so posredni proračunski uporabniki in so v pristojnosti Mestne občine Ptuj, močno razlikuje. Več kot očitno je, da so vodje nekaterih zavodov bili precej radodarni, spet drugi veliko bolj preudarni. Kakorkoli, skupaj so nas ti dodatki samo za ptujske javne zavode stali 4,5 milijona evrov. Če k temu prištejemo še samo Dom upokojencev Ptuj in bolnišnico, pa se ta znesek povzpne na več kot 12 milijonov evrov. So res vsi prejemniki delali v nevarnih razmerah in so si zaslužili dodatek za delo v rizičnih razmerah, zakaj ga nis(m)o prejeli zaposleni v gospodarstvu?

V tej krizi so se zaposleni v gospodarstvu večkrat počutili zapostavljene. Čeprav je velika večina zaposlenih delala ves čas epidemije, so o kakšnih dodatkih pri plačah lahko le sanjali. Mnogi so živeli v negotovi prihodnosti, ali bodo po zaključku epidemije še sploh obdržali delovna mesta. Dejstvo: zaposleni v javnem sektorju so bili, kar se tiče tega, v veliko boljšem položaju.

V drugem valu o upravičenosti odločali vodje, večina se jih z »izbiro« ni utrujala

Zaposleni v javnem sektorju so lahko v času razglašene epidemije prejemali različne dodatke. Lani pomladi so bili upravičeni do dveh dodatkov: dodatka za nevarnost in posebne obremenitve ter za delo v rizičnih razmerah (na podlagi 39. člena Kolektivne pogodbe za javni sektor). Slednjega so prejemali tudi v drugem valu epidemije. Ob tem so lahko upravičenci od oktobra naprej prejemali še dodatek za delo v sivi in rdeči coni ter dodatek za obremenitve J-skupina.

Do dodatka po Kolektivni pogodbi za javni sektor naj bi bili za delo v rizičnih razmerah upravičeni javni uslužbenci, ki deloopravljajo v nevarnih pogojih, in sicer za ure, oddelane v času povečanega tveganja. Pogoj je seveda razglašena epidemija.

V Domu upokojencev in ptujski bolnišnici za dodatke zaposlenih 8,4 milijona evrov

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300