Novi dom upokojencev v Juršincih: Kdo bo kazensko in odškodninsko odgovarjal za nepravilnosti?
Štajerski Tednik
Tipografija

Šele pred kratkim odprta enota Doma upokojencev Ptuj v Juršincih je očitno glede na standarde in normative zgrajena neustrezno. Zaradi tega je obstajala celo bojazen, da bo nameščanje stanovalcev do odprave napak prepovedano, a se je vodstvo doma s predstavniki pristojnega ministrstva k sreči dogovorilo drugače. Zadeve so tako resne, da so jih v obravnavo predali policiji. Kdo je odgovoren, da novi prostori niso grajeni skladno s pravilnikom; nekdanja direktorica, projektanti, izvajalec del, nadzor ali ministrstvo? Kakorkoli, napaka nekoga bo stala več sto tisoč evrov. Dom bo beležil izpad dohodka za 16 stanovalcev, obstaja pa tudi možnost, da bodo morali zagotoviti dodatna sredstva za sanacijo napak.

Po zaključku gradbenih del je vodstvo doma – kot je to v navadi – ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pozvalo k preveritvi izpolnjevanja tehničnih zadev v juršinski enoti. Komisija ministrstva je preverila skladnost s Pravilnikom o minimalnih tehničnih pogojih za izvajalce socialnovarstvenih storitev. „Bila sem prepričana, da bo to formalnost, a se je izkazalo, da je daleč od tega. Pred mene so na ministrstvu položili dokument, naslovljen na bivšo direktorico, iz katerega je razvidno, da je bil dom opozorjen na to, da bivalna enota ni skladna s pravilnikom. V posameznem nadstropju namreč ne sme imeti več kot 20 stanovalcev, obenem pa so priporočali tudi, da je kopalnica del sobe,“ je na zadnji seji sveta uvodoma pojasnila direktorica DU Ptuj Vesna Šiplič Horvat.

V domu bo 16 stanovalcev manj, kot so predvidevali

V času obiska predstavnikov ministrstva je bilo v domu nastanjenih 53 stanovalcev, ministrstvo pa je najprej zahtevalo, da se do odprave nepravilnosti enota izprazni. „Pojasnila sem, da je v enoti 53 ljudi, ki jih nimamo kam namestiti, pa tudi, da so ogroženi poslovanje doma in delovna mesta. Ministrstvo nam je prisluhnilo, a mimo pravilnika ne morejo.“ Roka za odpravo napak sicer niso določili, zahtevajo pa takojšen terminski plan odprave napak, ki ga mora pripraviti vodstvo doma.

V zadnjih tednih so imeli sestanke s projektanti podjetja Abiro, nadzorniki in izvajalci. Pričakovano, odgovornost so si le prelagali. „Izvajalci so rekli, da so prejeli potrjen projekt naročnika in da je to vse. Projektant se sklicuje, da je sledil navodilu naročnika, da je 150 postelj in da se drugače ni dalo graditi stavbe, saj sob v kleti niso mogli umeščati zaradi 500-letnih voda, na strehi pa ne zaradi spomeniškega varstva,“ je še dodala sedanja direktorica.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300