Bolnišnica Ptuj: Nenujni primeri brez PCT bodo čakali v vrsti
Štajerski Tednik
Tipografija

»Nihče zaradi pogoja PCT ne bo ostal brez storitve, brez katere bi se mu zdravje lahko poslabšalo, bo pa morda zaradi tega prišlo do časovnega zamika pri izvajanju nenujnih pregledov,« zagotavlja direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah. Od srede naprej morajo tudi v zdravstvenih ustanovah preverjati izpolnjevanje PCT-pogoja, z izjemo nujnih pregledov. Je pa opredelitev tega pojma zelo široka in ponovno prihaja do različnih tolmačenj med zdravstvenimi ustanovami.

Tudi za pregled pri zdravniku je po odloku vlade od srede naprej treba izpolnjevati pogoj PCT. Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, je sicer zdravljenje akutnih primerov, tudi odkar je v veljavo stopil nov odlok, možno brez izpolnjevanja tega pogoja. A jasnih navodil, kaj vse sodi pod akutne oz. nujne storitve, zdravstvene ustanove niso prejele. Prav zato prihaja do različnih tolmačenj. Kar je ponekod opredeljeno kot nujno, morda drugje ni.

Izjeme, za katere so se v ptujski bolnišnici odločili, da izpolnjevanje pogoja PCT ni nujno, so dializni bolniki in nekateri nujni laboratorijski pregledi, v določenih primerih pa tudi fizioterapija in kardio rehabilitacija.

»Smo pa se odločili, da če nekdo dejansko ne bo izpolnjeval pogojev in ne bo želel opraviti hitrega testa, bo pač čakal, da rešimo ostale paciente in da se naša ekipa opremi, kot da je covid pozitiven, nato bomo opravili pregled. Ne bo plačal testa, bo pa čakal,« še doda Užmahova.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300