Korona že izstavlja račune, cene so ponorele
Štajerski Tednik
Tipografija

Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo opozarja, da pomanjkanje materialov v nemški predelovalni industriji pomeni vse resnejšo težavo: „Nabavna kriza predstavlja resno grožnjo okrevanju gospodarstva.“

Avgusta se je z ozkimi grli pri dostopu do proizvodov za vmesno uporabo in surovin soočalo 69 odstotkov industrijskih podjetij v Nemčiji. Da situacija ni enostavna, prikimava tudi Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice (ŠGZ). Po njenih besedah se podjetja že od lanskega leta srečujejo s težavami pri nabavi surovin, materialov in polizdelkov, da bi lahko izpolnjevala naročila svojim partnerjem.

„Draži se praktično vse, od bakra, lesa, jekla, olja, nafte do hrane. Po podatkih Umarja in Sursa se je baker v primerjavi s cenami izpred enega leta podražil za od 84 do 115 odstotkov, aluminij za 60 do 75 odstotkov. Cena surove nafte se je v primerjavi z istim obdobjem lani potrojila,“ je poudarila direktorica ŠGZ Aleksandra Podgornik.

V tem času leta bi morale biti zaloge plina v Evropi na bistveno višjem nivoju. Zaradi nastalih razmer so letos zaloge nezadostne, kar dodatno potiska cene navzgor. Cene so v zadnjem letu zrasle za kar 380 odstotkov.

„Ko je svet obstal, je Kitajsko gospodarstvo močno raslo“

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300