Obvezni testi tudi za tiste, ki delajo doma
Štajerski Tednik
Tipografija

V Sloveniji deluje okoli 100.000 samozaposlenih. Več tisoč jih delo opravlja v udobju svojega doma, nekateri celo v pižamah in natikačih. Cela kopica novodobnih poklicev, ki so nastali z razmahom sodobnih tehnologij, ljudem omogoča, da jim za služenje denarja ni treba najemati poslovnih prostorov ali pa delati za enega delodajalca. A ne glede na to je tudi njim odlok zapovedal, da če niso cepljeni ali preboleli covid-19, potrebujejo redno testiranje.

»Pogoj PCT morajo izpolnjevati za čas opravljanja dela vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu ali samostojno opravljajo dejavnost,« se glasi prvi odstavek petega člena, ki zdaj povzroča slabo voljo pri samostojnih podjetnikih.

Kot kaže, morajo samostojni podjetniki – tisti, ki izpolnjujejo pogoj PCT, in tisti, ki ga ne – določiti tudi odgovorno osebo, ki bo preverjala izpolnjevanje pogojev. Glede na drugi odstavek sedmega člena odloka pa morajo v prostoru, kjer delajo, na vidnem mestu objaviti obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT za osebe, ki opravljajo delo ali so udeležene v okoljih ali dejavnostih v Republiki Sloveniji, in na vstopnih točkah preverjati njegovo izpolnjevanje. Torej tisti, ki delajo v dnevni sobi, morajo na vhodu preverjati izpolnjevanje, nekje v prostoru pa namestiti tablo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300