Juršinci: Nova enota doma upokojencev, novi problemi
Štajerski Tednik
Tipografija

Zaradi napak, ki so nastale pri gradnji Doma upokojencev Ptuj v enoti Juršinci, je vodstvo zavoda policiji naznanilo sum storitve kaznivega dejanja. Angažirali so tudi odvetnike, ki so pred nekaj dnevi na izbrane izvajalce, podjetji Pomgrad in IVC, naslovili zahtevo za odpravo nepravilnosti, in sicer do konca tega leta. Po pričakovanjih je v teku prelaganje odgovornosti za nastalo situacijo, zaradi katere bo dom precej oškodovan.

Že na zadnji seji sveta zavoda Doma upokojencev Ptuj je bilo jasno, da iskanje odgovorne osebe za nastalo situacijo, ki je posledica neupoštevanja določil Pravilnika o minimalnih standardih za izvajalce socialnovarstvenih storitev, nikakor ne bo lahka naloga. Zato so to delo prepustili policiji, ki se s primerom že ukvarja. Sočasno je dom na izbranega izvajalca naslovil zahtevo za odpravo nepravilnosti. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je vodstvo doma, takrat pod taktirko direktorice Jožice Šemnički, že med gradnjo juršinske enote opozorilo na to, da ta ni skladna s pravilnikom, po katerem na posameznem nadstropju ne sme stanovati več kot 20 stanovalcev. A te pripombe niso upoštevali. Enako ne priporočila, da naj bodo kopalnice del sobe. Zdaj so namreč umeščene tik ob sobah, a na hodniku.

Razloga, zakaj ti dve pripombi pri izvedbi projekta nista bili upoštevani, ne bo lahko najti. Projektant Iztok Vodušek iz podjetja Abiro vztraja, da je delal skladno z zakonodajo in po naročilu oziroma na osnovi želja investitorja, torej vodstva doma.

Vodušek kot izkušen projektant ocenjuje, da je Pravilnik o minimalnih standardih za izvajalce socialnovarstvenih storitev zastarel in ne ustreza sodobnim spoznanjem stroke ter potrebam starostnikov. Ne glede na to pa je dejstvo, da je bil v času gradnje veljaven in bi ga morali upoštevati. Na to opozarja tudi nekdanja direktorica doma Jožica Šemnički: „Pravilnik, na katerega se projektant sklicuje, je veljaven. V projektni nalogi, ki jo je prejel in je bila osnova za izdelavo DIIP, je zagotovil, da bodo prostorski pogoji v enoti Juršinci urejeni skladno s Pravilnikom. Ta dokument sem tudi potrdila.“ Šemničkijeva vztraja, da je s priporočili in zahtevami ministrstva pravočasno seznanila tako projektanta kot izvajalca.

Kar se tiče težav, ki so nastale zaradi tega, ker je na posameznem nadstropju planiranih več kot 20 stanovalcev, čeprav to ni skladno s pravilnikom, nekdanja direktorica odgovarja: „Projektant nas na to ni opozoril, jaz pa se v detajle nisem spuščala. Računali smo na to, da ima izkušnje s projektiranjem domov. Res pa je, da je to lahko rešljiv problem. Dvoposteljne sobe lahko preuredijo v enoposteljne. Manj bo prihodkov, a tudi stroškov.“

Kam z opremo za 43.000 evrov

Bosta izvajalca Pomgrad in IVC odpravila napake?

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300