Ptuj: Otrok s povišano temperaturo do pediatra le s PCR-testom
Štajerski Tednik
Tipografija

Zaradi širjenja koronavirusa in možnosti prenosa okužb so vrata zdravstvenih ustanov bolj kot ne priprta ali celo zaprta. Medtem ko po odloku velja, da pogoj PCT za otroke do 15 let in njihove spremljevalce za dostop do zdravnika ni pogoj, pa je v praksi drugače. Ena od ptujskih pediatrinj v primeru, če otrok kaže znake morebitnega covidnega obolenja, za obravnavo v ambulanti zahteva negativni PCR-test.

Zastavilo se je vprašanje, zakaj ne zadostuje hitri test (HAG), katerega rezultat je izdelan v manj kot pol ure, saj bi lahko bila obravnava pri zdravniku hitrejša. HAG-teste izvajajo številne zdravstvene ambulante, torej jih je ponekod moč izvesti kar neposredno pred obravnavo pri izbranem zdravniku. V ambulanti pediatrinje Irene Puntarec Djukanović v primeru, da otrok kaže znake covidnega obolenja, zahtevajo izključno PCR-test. Zakaj ne zadostuje HAG, zanima starše otrok, ki jim je zdravnica naložila izvedbo PCR-testov. „Hitri test na covid (HAG) je nezanesljiv. Pri otrocih, ki imajo možne znake korona infekcije, je po priporočilih Ministrstva za zdravje potreben PCR-test,“ je razložila Puntarec Djukanovićeva.

Tudi direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Ptuj Metka Petek Uhan je povedala, da če gre za sum na covidno obolenje, je priporočilo, da se izvede PCR-test. Pojasnila je, da o obisku ter obravnavi odloča zdravnik, in dodala: „Če gre za nujno storitev, tudi to opredeli zdravnik. Takrat je treba otroka pregledati in ga ustrezno zdraviti ali napotiti na PCR-test ali v bolnišnico. V nobenem primeru bolnega otroka ne pošiljamo na HAG-test, kadar ima simptome covida.“

Ministrstvo po odloku: »Ali HAG ali PCR«

Kateri od testov (HAG ali PCR) zadostuje za obravnavno v ambulanti, četudi otrok kaže znake obolenja, smo poizvedovali na Ministrstvu za zdravje. V odgovoru so nam zgolj citirali odlok, ki odreja, „da je pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT) izpolnjen, če osebe med drugim razpolagajo z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali testa HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa“. Izhajajoč iz tega pojasnila bi lahko sklepali, da je do zdravnika moč priti z enim ali drugim testom. Poleg tega so na ministrstvu citrali še del odloka, da pogoja PCT za obisk zdravnika med drugim ni treba izpolnjevati osebam, ki so mlajše od 15 let, in njihovim spremljevalcem.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300