Slovenija: Ob meji s Hrvaško novi kilometri ograj
Štajerski Tednik
Tipografija

Od prvega migrantskega vala je minilo šest let. Prve skupine nezakonitih prebežnikov so začele prihajati v zgodnjem jesenskem obdobju leta 2015. Tudi v Halozah in na Ormoškem so ilegalni migranti v večjih skupinah po nekaj sto ljudi v državo vstopali na nedovoljen način, čez tako imenovano zeleno mejo, mimo uradnih mejnih kontrol.

Za obvladovanje nezakonitih migracij je takratna vlada pod vodstvom predsednika Mira Cerarja začela na meji s Hrvaško postavljati ograje različnih tipov, od visokih panelnih do bodeče žice. Sedaj se Janševa vlada pripravlja na novo etapo nameščanja ograj ob meji, predvidoma je bodo postavili 50 kilometrov. Namero o tem je v javnosti že nekajkrat predstavil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Na Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) so povedali, da so ponudnika za postavitev 50 km ograj na razpisu že izbrali. „ Ko bo panelna ograja dobavljena, bo večina namenjena zamenjavi doslej postavljene in dotrajane žičnate concertine (bodeče žice, op. a.), ki doslej še ni bila zamenjana, del panelne ograje bo namenjen zajezitvi morebitnih novih nedovoljenih migracij glede na varnostne razmere v regiji, kjer je Republika Slovenija. Začasne tehnične ovire (panelna ograja oziroma žičnata concertina) postavljajo skladno z odločitvijo vlade in analizami tveganja nedovoljenih migracij, ki so odvisne predvsem od trenutnih varnostnih razmer v svetu in regiji, te pa se sproti spreminjajo. Panelno ograjo postavlja pogodbeni zunanji izvajalec, žičnato concertino pa Slovenska vojska,“ so pojasnili na MNZ.

Dosedanje stroške postavitve ograj ob državni meji, ki da služijo omejevanju nezakonitih migracij, so pokrivala tri ministrstva: za notranje zadeve, javno upravo in gospodarstvo. Postavljanje ograj je državo doslej stalo dobrih 21 milijonov evrov.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300