Spuhlja: Na stotine tovornjakov, cesta pa brez pločnika
Štajerski Tednik
Tipografija

Krajani Spuhlje ob glavni cesti proti Ptuju so upravičeno nezadovoljni s prometno ureditvijo. V spodnjem delu vasi opozarjajo na nevzdržne razmere, še posebej je cesta nevarna za šoloobvezne otroke, ki do avtobusnega postajališča pešačijo po bankinah in sosedovih dvoriščih. Ob začetku letošnjega šolskega leta je starše otrok vznejevoljilo, ker lokalna skupnost ob glavni cesti, ki je brez pločnika in kolesarske steze, ni postavila niti opozorilnega trikotnega znaka „Otroci na cesti“.

Po njihovih opozorilih so tablo naslednji dan postavili, a tik pred avtobusnim postajališčem, ne pa nekaj deset metrov prej, na začetku Spuhlje, iz smeri Budine. „Zdi se nam neodgovorno, da moramo občani lokalno skupnost in ljudi, ki so za to zadolženi, opozarjati, da opravijo svoje delo,“ so poudarili naši sogovorniki.

Težko si je v 21. stoletju predstavljati situacijo, kakršni so izpostavljeni šoloobvezni otroci v Spuhlji. Pot do avtobusnega postajališča, kjer jih pobira šolski avtobus, je izjemno nevarna. Cesta je namreč glavna tranzitna žila za večino težkega tovornega prometa, ki v Slovenijo iz hrvaške strani vstopa na mejnih prehodih Zavrč in Središče. Tovornjaki skozi naselje vozijo drug za drugim. Za cesto, ob kateri sta avtobusni postajališči in do katerih se pešači po bankini, ne bi mogli reči, da ustreza definiciji varne šolske poti. Ob zelo obremenjeni prometnici ni ne pločnika in ne kolesarske steze. Da pridejo otroci do avtobusnega postajališča, pešačijo po sosedovih dvoriščih in čez travnik, da je pot v šolo in domov vsaj koliko-toliko varna. Kako to izgleda v času dežja ali pozimi v snegu, si je boljše niti ne zamišljati. Še večji problem je prečkanje ceste. Poleg vseh naštetih nevarnih dejavnikov so postajališči in prehod za pešce tik ob ovinku, zato sta slabši še preglednost oziroma vidljivost.

V Markovcih kolesarska steza, v Spuhlji jarek

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300