Podravje: Občine različno zaračunavajo komunalni prispevek za kmetije
Štajerski Tednik
Tipografija

S komunalnim prispevkom se ukvarjata dva pravna dokumenta: zakon o urejanju prostora in ustrezen občinski odlok, v katerem so med drugim določeni namen gradnje, višina prispevka oziroma njegova oprostitev.

V praksi to pomeni, da se občine resda na zakonski podlagi, a vendar same odločajo, koliko bodo zaračunale za komunalni prispevek, torej tudi tistega za gradnjo kmetijskih objektov, kar je po mnenju Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) neustrezno in nepravično, saj zato prihaja do nelogične neenakosti med primerljivimi kmeti, ki konkurirajo na domačem in EU-trgu.

Komunalni prispevek pomeni plačilo dela stroškov gradnje nove občinske komunalne opreme ali za financiranje obstoječe komunalne opreme. Sredstva, ki jih občina zbere iz tega naslova, so njen prihodek, ki pa ga lahko porabi le za nadaljnjo gradnjo občinske komunalne opreme. Če se občina odloči za znižanje ali oprostitev komunalnega prispevka v prid olajšavam za kmete, to pomeni, da se bo v njeno proračunsko malho steklo manj denarja za urejanje komunalne infrastrukture.

Med najprijaznejšimi Cirkulane

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300