Spodnje Podravje: V »kovidnem« letu v naših občinah 187 smrti več kot leta 2019
Štajerski Tednik
Tipografija

Novi koronavirus je postal del našega vsakdana; zlezel je tako rekoč v vse pore naših življenj, zato se samo še nostalgično spominjamo časa, ko ga ni bilo. Podobe umirajočih zaradi težkih dihalnih zapletov, obkroženih z aparati in medicinskim osebjem v malone vesoljskih skafandrih, so k nam najprej prihajale od daleč, iz bolnišnic na drugem koncu sveta, se nam kasneje približale do naših zahodih sosedov Italijanov in slednjič postale tudi naša realnost. Strašljive so bile dnevne številke o okuženih, hospitaliziranih in umrlih.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je tako do letošnjega 6. oktobra umrlo 4.910 oseb s covidom-19. Koliko od njih bi umrlo zaradi drugih bolezni tudi brez okužbe z novim koronavirusom, je nemogoče vedeti, lahko pa razsežnosti epidemije pogledamo skozi število smrti med letoma 2015 in 2020. Za primerjavo smo vzeli občine Spodnjega Podravja.

Največji porast umrlih na Ptuju in v Ormožu

Kot je razvidno iz tabele, narejene po podatkih državnega statističnega urada, so lani največji porast smrti zabeležili v treh središčih: na Ptuju, v Ormožu, pa tudi v Lenartu, kjer so tudi bolnišnice, socialno varstveni zavodi in domovi upokojencev.

Na Ptuju je zadnji dve leti pred epidemijo umrlo po 261 ljudi, lani pa je to število naraslo na 330. V Ormožu so leta 2018 pokopali 163, leta 2019 143, lani pa 179 občanov. Tudi v Lenartu številke govorijo o več smrtih kot običajno, saj je v letih 2018 in 2019 tam umrlo po 120, lani pa 155 ljudi. Če primerjamo število smrti v omenjenih občinah z letom 2008, ugotovimo velike razlike, ki jim gotovo botruje tudi precej večje število prebivalcev. Tako je takrat na Ptuju umrlo »samo« 221, v Ormožu 139 in v Lenartu 121 oseb.

Ponekod umrlo manj ljudi kot običajno

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300