Ko je novi sosed sredi »neokrnjene narave« znova delujoči kamnolom
Štajerski Tednik
Tipografija

Prevozi težkih tovornjakov, hrup, miniranje, prašenje in vibracije so za peščico občanov Majšperka vse bolj moteči. V začetku letošnjega leta je namreč nekaj kilometrov iz centra Majšperka znova zaživel zapuščeni kamnolom Vundušek. Gre sicer za območje sredi gozda, kjer v neposredni bližini ni gosto poseljenih območjih, kljub temu pa je vsakodnevno izkopavanje kamna moteče za sosede. Večina se jih ne želi javno izpostaviti. Najbolj prizadeti so tisti, ki živijo v bližini kamnoloma, nad hrupom in tresljaji pa naj bi se pritoževali tudi lastniki vikendov.

Po besedah enega izmed občanov, ki živi dober kilometer od kamnoloma, se mimo njegove hiše dnevno vozijo številni težki kamioni: »V času izkopavanja kamna je hrup neznosen, vse se trese. Poleg tega imamo vse zaprašeno zaradi številnih tovornjakov, ki se vsakodnevno vozijo mimo naše hiše. Prav tako je žalostno, da nismo bili o ničemer obveščeni in nihče nas ni vprašal, ali se sploh strinjamo s ponovnim izkopavanjem kamna, kljub tem da smo prvi sosedje. Med drugim opažamo, da se je začel naš gozd, ki je le lučaj od kamnoloma, sušiti. Ta dejavnost škoduje zdravju vseh, ki tu živimo.«

Na vse te naštete navedbe že dlje časa opozarja Ervin Mauc iz Majšperka. »Na Jelovicah (nad kamnolomom) imam hišo in večji vrt, kjer preživim kar nekaj časa. Odkar se znova izkopava kamen, je v teh krajih neznosen ropot. Večino dneva slišiš stroje in zelo moteče razbijanje kamninskih gmot. Verjetno vse to nekaterih občanov ne moti, ali pa tega pač nočejo povedati na glas,« je povedal Mauc in dodal, da večina ljudi ni vedela, da bo v občini znova začel delovati kamnolom. Po njegovem mnenju bi jih lahko majšperška občina o teh namerah pravočasno obvestila, ko bi lahko še kaj spremenili. Postopki glede pridobitve koncesije za izkopavanje kamna na tem območju so namreč končani.

Stanovalci bloka morajo prenašati hrup in prašenje

Se je pa sedaj v kraju pojavila še ena težava: na območju bivše industrijske cone na Bregu, kjer ima Žolger reciklažni center, je vse bolj moteč hrup in prašenje.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300