Slovenija: So novi policijski skenerji res počasnejši od dosedanjih?
Štajerski Tednik
Tipografija

Kupili so jih 251 za 212.700 evrov.

Slovenska policija se je opremila z novimi čitalniki osebnih dokumentov, tako imenovanimi skenerji. Nabavili so jih 251, zanje pa odšteli dobrih 200 tisočakov. Dosedanji so bili dotrajani, zato jih je bilo smotrno zamenjati, so povedali na Generalni policijski upravi (GPU).

Praktične izkušnje, ki so nam jih neuradno zaupali policisti, kažejo na to, da naj bi bili novi skenerji v primerjavi s starimi počasnejši. Stari naj bi osebni dokument prebral v dveh minutah, novi v sedmih. Si je mar Policija z nakupom naredila medvedjo uslugo? Skenerje se večinoma uporablja pri kontroli dokumentov na mejnih prehodih.

Na GPU so pojasnili, da je hitrost vseh čitalnikov potovalnih dokumentov, ki so in so bili do sedaj v uporabi v Policiji za opravljanje mejne kontrole, približno enaka. Čas branja je odvisen od faz, ki jih branje dokumenta zajema, od vrste oziroma specifike dokumenta in vsebine, ki je zapisana na dokumentu. „V uporabi imamo različne dokumente (osebne izkaznice, potne liste, vizume, dovoljenja za prebivanje), ki jih je mogoče in ki jih v policiji strojno beremo (skenirajo, op. a.). Od vsebine, ki jo dokument vsebuje, je odvisna hitrost branja. Mejni policisti so dolžni izvajati postopek temeljite mejne kontrole, ki zajema vizualni in strojni pregled dokumenta s preverjanjem oseb in dokumentov po nacionalnih in mednarodnih policijskih evidencah. Strojni pregled dokumentov zahteva branje MRZ in RFID čipa, če ta na dokumentu obstaja.“

Policija je kupila 251 novih čitalnikov, doslej so jih 223 vgradili na mejnih prehodih. Vgrajeni so tudi na nekaterih drugih policijskih enotah.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300