Cene električne energije za potrošnike se bodo dvigovale po novem letu
Štajerski Tednik
Tipografija

Potem ko je Petrol napovedal, da bo z decembrom podražil električno energijo, v večini ostalih trgovcev ostajajo pri napovedi, da se ta za gospodinjstva letos ne bo podražila. Se pa to utegne zgoditi v mesecih po novem letu, saj nabavne cene električne energije rastejo, v zadnjem letu so se na mednarodnih trgih zvišale za več kot 200 odstotkov.

Kot so povedali v Gen-I, ki je s preko 190.000 odjemalci po celi Sloveniji največji slovenski dobavitelj elektrike, trenutno cene za njihove obstoječe odjemalce ostajajo nespremenjene do poletja 2022.

Dviga cen električne energije v tem letu trenutno ne načrtujejo niti v mariborski Energiji plus, ki z elektriko oskrbuje več kot 120.000 kupcev. "Glede na podražitve energentov na globalnih trgih v zadnjem obdobju, ki dosegajo zgodovinsko najvišje cene, je v prihodnje realno pričakovati korekcije cen električne energije in zemeljskega plina," so povedali.

Višina dviga bo odvisna od ravni povišanja cen na nabavnem trgu. Po trenutnih projekcijah bo končni znesek na položnici za električno energijo pri povprečnem odjemalcu po podražitvi višji za okrog 20 odstotkov.

Dvig končnih cen je po njihovih navedbah odsev naraščajočih nabavnih cen, ki se oblikujejo na borzah in so odvisne od ponudbe in povpraševanja, cene CO2 kuponov, cene premoga, cene zemeljskega plina, vremena ter drugih dejavnikov. Tako je mejna cena proizvodnje električne energije z vključevanjem stroškov virov začela strmo naraščati in v začetku oktobra na Madžarskem, ki je referenčni trg za Slovenijo, za prihodnje leto presegla ceno 180 evrov na megavatno uro.

"To so ključni vzroki, ki vplivajo na trenutne spremembe končnih prodajnih cen," so poudarili v Energiji plus in dodali, da bodo cene v prihodnje v veliki meri odvisne od drugih energentov (plina, premoga, CO2 kuponov, nafte ipd.), razpoložljivosti obnovljivih virov električne energije, politične rešitve glede obratovanja plinovoda Severni tok 2, polnosti skladišč zemeljskega plina ter temperatur v zimskem času.

Von der Leyen: »Države lahko znižajo davke na elektriko«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300