Kako zaustaviti izseljevanje prebivalcev v občinah ob južni meji
Štajerski Tednik
Tipografija

V podravskih občinah, ki mejijo na Hrvaško, število prebivalcev že dolga leta upada. Glede na zadnje aktualne podatke Statističnega urada se v večini občin soočajo z zmanjševanjem števila prebivalstva. Podatki so nekoliko bolj skrb vzbujajoči za ormoško območje, saj je bilo v občini Ormož še leta 2011 nekaj več kot 12.600 občanov, letos pa je to število padlo že pod 11.900. Tudi v Središču ob Dravi se trudijo zaustaviti dolgoletni trend zmanjševanja števila prebivalcev, kar pa je vedno bolj težko.

Zaradi zaprtja številnih podjetij na tem območju je vse težje najti zaposlitev, zato se številni posamezniki odločajo za selitev v mesta, kjer je več možnosti za delo. Zaposlitvene možnosti so tiste, ki obdržijo mladega človeka v domačem kraju.

To pa ni edina težava obmejnih območij, saj je razvojni zaostanek ponekod viden že na daleč, prav tako so razmere slabše kot na primer v občinah ob avstrijski meji. Med poglavitnimi vzroki za razvojni zaostanek občin ob južni meji so slabša prometna dostopnost, razpršena poselitev, težave pri razvijanju in vzdrževanju infrastrukture ter strožje zahteve pri varstvu okolja. Negativni dejavnik je med drugim tudi schengenska meja, zaradi prisotnosti migrantov, ograj, pogostejšega nadzora policije in vojske … Vse našteto prispeva k naraščajočemu številu dnevnih migracij in pospešenemu praznjenju prostora. Velik problem predstavlja tudi zaraščanje kmetijskih zemljišč.

Butolen: »Stroka uperjena proti razpršeni gradnji«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300