Nasilje nad ženskami:
Štajerski Tednik
Tipografija

»Ko sem prišla v varno hišo, sem bila popolnoma na tleh, prestrašena, saj je bil ta korak zame velika prelomnica. Kljub temu da sem vedela, da delam zase končno nekaj dobrega, so se v meni mešali občutki, ali je to prav. Pa še kako prav je bilo,« pravi ena izmed uporabnic Varne hiše, ki deluje v sklopu Centra za socialno delo (CSD) Spodnje Podravje. Vsako leto 25. novembra obeležujemo dan boja proti nasilju nad ženskami. Sporočilo dogodkov, ki se bodo izvajali v tem tednu, je jasno: nasilje v nobenem primeru ne more in ne sme biti sprejemljivo, zanj ni opravičila in prav vedno je odgovoren nasilnež, nikoli žrtev. Kot pravi naša sogovornica, je odhod iz nasilja vedno prava pot.

Strokovni delavci centra za socialno delo se vsakodnevno srečujejo z raznimi težkimi zgodbami, ki so posledica nasilja. Vse imajo nekaj skupnega, pa vendar so vse drugačne.

„Nasilje boli, razdira, uničuje, zanemarja, ponižuje, razoseblja, jemlje moč. Ljudje nam zaupajo svoje izkušnje, strahove in bolečine. Povedo o izsekih iz svojih življenj, o tistem, kar jih je zaznamovalo, kar jih opredeljuje, zožuje njihove možnosti, vznemirja misli in čustva. Povejo o trpljenju, pa tudi o vsem, kar delajo, da bi si pomagali, da bi se rešili, zaživeli drugače. In so tudi tisti drugi, ki prikrivajo, negirajo, ne razumejo, ne vidijo, ne slišijo, minimalizirajo, opravičujejo nasilje. So tudi takšni, ki molčijo, ki jih ni. Ne v resnici, ampak jih ni v našem polju pozornosti. Ker so skriti, prave resnične žrtve, ki se vrtijo v spirali nasilja, ostajajo neopazne, tihe, majhne, trpeče duše. Uničena, razbolela telesa, zlomljene duše,“ zelo nazorno izkušnje, s katerimi se srečujejo, opisuje koordinatorica za preprečevanje nasilja na CSD Spodnje Podravje Jelka Ljubec.

Njihovo delo še zdaleč ni enostavno. Do žrtev nasilja pristopajo z veliko mero empatije in razumevanja. Najtežje je ukrepati v primerih, ko je nasilje skrito za štirimi stenami.

Nasilje zareže v vse pore življenja

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300