Tudi do 200.000 evrov na leto za šolski avtobus
Štajerski Tednik
Tipografija

V hribovitih haloških občinah je pot do šole precej otežena, zato velika večina otrok dnevno uporablja šolski prevoz, ki ga financirajo občine. Učenci imajo po zakonu pravico do brezplačnega prevoza, če je njihovo prebivališče oddaljeno več kot štiri kilometre od osnovne šole. Ne glede na oddaljenost prebivališča od šole pa imajo pravico do brezplačnega prevoza tudi: prvošolci, učenci, katerih varnost je na poti v šolo ogrožena (ni pločnika), in otroci s posebnimi potrebami. Zneski za financiranje šolskega prevoza so letos v marsikateri haloški občini drastično poskočili.

V lanskem šolskem letu so haloške občine porabile precej manj denarja za šolske prevoze. Slednji so se namreč zaradi šolanja na daljavo izvajali v manjšem obsegu. Precej drugače je letos, ko je večina morala v proračunih za šolske prevoze planirati več denarja kot prejšnji dve leti.

V občini Zavrč ocenjujejo, da bodo v šolskem letu 2021/22 za šolski prevoz potrebovali okoli 100.000 evrov, kar je za skoraj enkrat več kot lani. Tako velik poskok stroškov pa se ni zgodil zaradi podražitve energentov, ampak zato, ker morajo letos poskrbeti za prevoz otroka s posebnimi potrebami, ki se šola v Mariboru. To naj bi zneslo nekaj manj kot 40.000 evrov. Župan Slavko Pravdič je mnenja, da bi morala v tem primeru stroške šolskega prevoza prevzeti država. »To je preveliko breme za tako majhne občine, kot je završka. In res ne vem, kako dolgo bo to še vzdržno, zato smo o teh težavah že obvestili pristojno ministrstvo,« je povedal Pravdič.

Če šolsko pot ogroža medved, lahko občina dobi denar

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300