Kdo ptujski bolnišnici ne privošči izboljšav
Štajerski Tednik
Tipografija

Po vseh zapletih, povezanih z načrtovano gradnjo urgentnega (UC) centra na Ptuju, se pojavljajo dvomi, da je 600.000 evrov lastnega deleža – ki ga mora zagotoviti Splošna bolnišnica (SB) Ptuj – le dober izgovor za to, da do izgradnje ne pride.

Na ministrstvu za finance (MF), ki naj bi z negativnim mnenjem preprečilo prodajo zemljišča SB Ptuj ptujskemu Domu upokojencev, namreč trdijo, da o tej zadevi sploh niso odločali in da niti ni v njihovi pristojnosti. Zaradi težke finančne situacije in kumulativnih izgub iz preteklih let ministrstvo za zdravje soglasja za dodatno zadolževanje bolnišnici razumljivo ni dalo. Prav tako niso bili sprejemljivi predlogi o prenosu sredstev z enega državnega računa na drugega, prodaji zemljišč in podobno.

Župani ministrstva za zdravje več ne prosijo, sedaj zahtevajo

Na seji kolegija županov občin Spodnjega Podravja je direktor SB Ptuj Andrej Levanič povedal, da kljub intenzivnemu dogovarjanju ni optimističnih informacij v zvezi z izgradnjo urgentnega centra. Presenečen je, da ministrstvo ponuja nove variantne rešitve, ki odstopajo od dogovora. „Če bo to sprejeto, bo naše okolje izjema,“ je bil skrivnosten Levanič, ki teh predlogov še ni predstavil javnosti, a je povedal, da vztraja na edini pravi in sprejemljivi poti. Podporo so mu izkazali tudi župan spodnjepodravskih občin, ki so dejali, da so se pripravljeni, če se stvari ne bodo premaknile z mrtve točke, skupaj z njim podati na protest v Ljubljano. „Če je izgovor izguba bolnišnice iz preteklih let, lahko povemo to, da so bile vse bolnišnice, kjer so se urgentni centri gradili, v minusu. Zahtevamo enakovredno obravnavo, ne nazadnje gre za zdravje občanov in državljanov, kar so očitno na ministrstvu za zdravje pozabili,“ je bil jasen Anton Butolen, župan občine Žetale.

Župani občin Spodnjega Podravja so že aprila letos na MDDSZ poslali pobudo, da se del manjkajočih sredstev za UC Ptuj zagotovi iz naslova sredstev Doma upokojencev Ptuj. Ta teden, v ponedeljek, pa so sklenili, da bodo tokrat poslali zahtevo na ministrstvo za zdravje: v kateri bodo jasno zapisali, da Ptuj urgentni center nujno potrebuje in da zahtevajo enakovredno obravnavo z drugimi bolnišnicami, ki so urgentne centre dobile. Z ministrico Kolar Celarčevo je ptujski župan Miran Senčar poskušal dogovoriti  termin za sestanek, a naj bi bila v naslednjih dneh zelo zasedena. Predsednica sveta zavoda SB Ptuj Sonja Žibrat je na kolegiju županov poudarila, da je jasno, da letos začetka izgradnje urgentnega centra na Ptuju ne bo, a da morajo vsi akterji stopiti skupaj ter doseči vsaj to, da se bo del sredstev, ki je zagotovljen v letošnjem državnem proračunu za ta projekt (1.750.000 evrov), prenesel v prihodnje leto. Dodala je še, da je očitno, da ministrstvo za zdravje nima prave volje za realizacijo tega, za naše okolje zelo pomembnega projekta.

Je problem tudi (ne)sodelovanje med zdravstvenimi domovi in bolnišnicami?

Marca se je ministrici za zdravje ideja (še) zdela dobra ...

Ministrstvo za finance o morebitni prodaji zemljišča ne ve nič …

MDDSZ nima zadržkov

Ministrstvo za javno upravo: brezplačen prenos da, prodaja ne

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300