Koliko za službene uniforme policistov in vojakov
Štajerski Tednik
Tipografija

Za osebno opremo policistov (uniforma in njeni deli) je država v letu 2015 namenila 2,5 milijona evrov. Povprečna cena celotne policijske uniforme, ki jo prejme novosprejeti policist, je približno 1.700 evrov. Na ministrstvu za obrambo so lani za nakup uniform za 6.600 pripadnikov Slovenske vojske porabili 2,9 milijona evrov, kar v povprečju pomeni okoli 439 evrov na vojaka.

Glede na precej okrnjena finančna sredstva v zadnjih letih se za potrebe Slovenske vojske kupujejo predvsem posamezni artikli bojnih uniform v maskirni izvedbi (bluzoni, vetrovke, hlače). Poleg bojnih uniform obstajajo še službene in slovesne uniforme.

V policiji je trenutno 5.447 uniformiranih policistov, določene kose uniforme dobijo tudi drugi zaposleni v policiji (delovna uniforma). Vsakemu novosprejetemu policistu pripada po en par visokih, nizkih in terenskih čevljev, dve delovni vetrovki in dvoje delovnih hlač, pa troje poletnih hlač ter dvoje zimskih hlač, več vrst majic in srajc, dokolenke, nogavice, pasova, službena torbica, bele rokavice, šal, podkapa, usnjene rokavice (zaščitne in zimske), pa delovni suknjič, različne kape, dve kravati, čepica, dežne hlače, piščalka z vrvico, loparček in odsevni brezrokavnik.

Medtem ko vojakom nadomestilo za vzdrževanje ne pripada, pa je pri policistih drugače. Pravilnik o policijski uniformi in nadomestilih določa, da morajo policistke in policisti uniformo redno vzdrževati. Za čiščenje jim pripada letno denarno nadomestilo v višini povprečne, na trgu preverjene cene čiščenja dveh suknjičev, dveh parov hlač in enega pokrivala. Višino nadomestila vsako leto določi generalni direktor Policije.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300