SOS: Starostniki želijo ostati doma, denarja za pomoč pa ne bo več ...
Štajerski Tednik
Tipografija

Projekt Sodobna oskrba starejših (SOS), ki se izvaja v Spodnjem Podravju, se je izkazal za smiselnega in potrebnega. Starostnikov, ki želijo jesen življenja preživeti doma, a za to potrebujejo pomoč, je veliko. Dveletni projekt v vrednosti 2,6 milijona evrov, ki ga financirata Evropa in država, se počasi izteka. Izvajalci ga želijo nadaljevati, dokler država ne uvede sistemskih izboljšav in ne zagotovi izdatnejše pomoči starostnikom, ki živijo v domačem okolju. A sredstev za to kmalu ne bo več. V vmesnem času (predvidoma do leta 2025) računajo na razumevanje in posluh občin, te pa imajo iz dneva v dan več finančnih obveznosti.

V dobrem letu 429 oddanih vlog za brezplačno pomoč na domu v sklopu projekta Sodobna oskrba starejših je zgovoren podatek, ki priča o potrebah po zagotavljanja tovrstne pomoči starejšim. Doslej je bilo v projekt vključenih 200 oseb iz 16 spodnjepodravskih občin, največ iz ptujske. Trenutno je brezplačne pomoči na domu deležnih 69 starostnikov iz ptujske občine, sledi Kidričevo s 17 uporabniki, Videm s 14 in Destrnik z 9; ostale občine imajo manjše število uporabnikov, Zavrč trenutno nobenega. Te številke se sicer nenehno spreminjajo, a vendar kažejo trend na našem območju. Veliko več je v projekt vključenih žensk, približno dve tretjini. V tem trenutku je pomoči deležnih 167 uporabnikov, 53 pa jih je na čakalni listi.

Gabrovec: „Občine pomoč na domu že doplačujemo!“

Čeprav je projekt pohvalil in mu izkazal podporo, je župan občine Markovci Milan Gabrovec izrazil kar nekaj pomislekov okrog morebitnega nadaljnjega sofinanciranja iz občinskih blagajn. Prepričan je, da je treba storitve SOS najprej povezati s storitvami pomoči na domu (to izvajajo oskrbovalke Centra za socialno delo), ki jih občine že sofinancirajo, saj da se nekatere podvajajo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300