Ormoško, Haloze – Za infrastrukturo ob državni meji v dveh letih 800 tisočakov
Štajerski Tednik
Tipografija

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je lani in letos občinam ob meji s Hrvaško, torej na zunanji schengenski meji, zagotovilo finančna sredstva za pokrivanje stroškov, ki nastajajo zaradi povečanega nadzora državne meje. Občine so denar pretežno porabile za gramoziranje in asfaltiranje cest ter postavitev javne razsvetljave.

Skupni znesek za letos predvidenih izplačil je 3,5 milijona evrov. Poleti je vlada odločila, da se občinam ob meji iz proračuna MNZ nameni 2,5 milijona evrov, novembra je znesek povečala še za dodatni milijon. Lani je MNZ občinam ob meji skupno izplačal 2,7 milijona evrov. „Vlada je odločila, da tudi letos občinam na zunanji schengenski meji povrne del stroškov, ki so nastali zaradi povečanega nadzora državne meje, potrebnega zaradi nedovoljenih prehodov državne meje. Gre za enkratno povračilo stroškov v letu 2021, ki se izvede na podlagi predloženih računov in utemeljitve namenske porabe ter drugih listinskih dokazov. Župani občin ob zunanji schengenski meji jih predložijo MNZ do 30. novembra 2021. Izplačila za letos še niso bila izvedena,“ so povedali na notranjem ministrstvu in dodali, da se s tem denarjem sofinancirajo poti in ceste, ki so zaradi nadzora na meji dodatno obremenjene, javna razsvetljava in druga oprema, namenjena povečanju varnosti varnost občanov.

In po kakšnem ključu se sredstva delijo? Ključna dejavnika za določitev višine sredstev sta dolžina državne meje v posamezni občini (60 % zneska) in obremenitev občine z nezakonitimi migracijami ter število prebivalcev, kar predstavlja 40 odstotkov točkovanja.

Denar osmim spodnjepodravskim občinam

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300