Kako radodarni so delodajalci z izplačilom božičnic
Štajerski Tednik
Tipografija

Nekateri delodajalci zaposlene ob koncu leta finančno nagradijo, lahko jim izplačajo nagrado za finančno uspešnost ali božičnico. Vsekakor gre za lepo gesto delodajalca, če poslovni uspeh v finančnem smislu deli tudi z zaposlenimi.

Ker izplačilo božičnice in poslovne uspešnosti ni zakonsko obvezujoče, kot je denimo regres, je marsikatero podjetje ne izplača. Gre izključno za prostovoljno izbiro delodajalca. V nekaterih spodnjepodravskih podjetjih smo preverili, ali lahko njihovi zaposleni upajo na praznično izplačilo.

Marjan Trobiš, direktor kidričevskega podjetja Boxmark Leather, ki zaposluje nekaj čez 700 sodelavcev, je povedal, da so božičnico v znesku 250 evrov bruto izplačali zadnji dan v novembru. V Talumu z okoli 1.400 zaposlenimi, so pojasnili, da je ta hip zaradi izredno dinamičnega dogajanja na trgih prezgodaj napovedovati izplačila za konec leta. „Izplačilo za poslovno uspešnost je sicer v Talumu dogovorjeno s sindikatom,“ so dodali. Tudi v tretjem največjem spodnjepodravskem zaposlovalcu, Perutnini Ptuj, višino božičnice še usklajujejo. „Perutnina Ptuj bo letos zaposlenim izplačala del plače iz naslova poslovne uspešnosti, izplačilo bomo izvedli decembra. Odločitev o višini še ni bila dorečena in bo sprejeta v dialogu s sindikatom družbe.“

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300