V kratkem val visokih podražitev hrane
Štajerski Tednik
Tipografija

Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) sporoča, da se je hrana na svetovni ravni podražila za 28 odstotkov. Slovenski potrošniki tega pretresa še nismo občutili, čeprav so cene zlasti mesa in sira lani naraščale. Prave podražitve so šele pred nami.

»Medtem ko v običajnih razmerah višje cene vodijo v povečano proizvodnjo, visoke cene surovin, nadaljevanje pandemije in še bolj negotove podnebne razmere puščajo le malo prostora za optimizem glede vrnitve k stabilnejšim tržnim pogojem leta 2022,« ocenjuje ekonomist iz FAO Abdolreza Abbassian.

»Dogajanja na svetovnih trgih močno vplivajo tudi na dogajanje na slovenskem trgu, ki je majhen in cenovno zelo občutljiv,« pravi Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije. »Slovenija se kot majhna država na spremembe cen v svetu in EU močno odziva, zato vsak dvig cene pomeni velik vpliv na cene proizvodov,« dodaja.

Cene se bodo povišale za 10 do 20 odstotkov

»Posebnost prehranskega sektorja je, da podjetja tako visokih dvigov stroškov ne morejo neposredno takoj prevaliti na potrošnika. Pogajanja za dvig cen na trgovskih policah in v javnih zavodih so dolgotrajna in zelo zahtevna. Zato se bodo napovedane podražitve iz lanskega leta na trgovski polici poznale šele letos,« pojasnjuje Zagorčeva. Ocenjuje, da se bodo cene povišale za od 10 do 20 odstotkov.

»Dvig cen energentov, vhodnih surovin, repromaterialov pesti vse člene v verigi, tako kmete, kmetijska in živilska podjetja kot trgovino. Tako so se že dvignile tudi odkupne cene pri kmetih,« je dejala Zagorčeva.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300