Bolniške odsotnosti po slovensko: Ljudje so lahko v staležu več kot 10 let
Štajerski Tednik
Tipografija

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v letu 2020 vsak dan na bolniškem dopustu povprečno 44.353 ljudi oziroma 4,9 odstotka vseh zaposlenih. Novembra lani, to je mesec, za katerega so na voljo najbolj sveži podatki, je bilo v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na bolniškem dopustu blizu 22.000 zavarovancev. Seveda to ne predstavlja celotne številke, saj Zavod s podatki o bolniških dopustih na breme delodajalcev ne razpolaga.

Trenutna rekorderka v trajanju bolniške odsotnosti z dela v Sloveniji je ženska iz območja Prekmurja, ki je na bolniškem dopustu od julija 2009. Samo pol leta krajši staž ima Mariborčan, na bolniškem dopustu je od januarja 2010.

Po podatkih ZZZS je ta čas na več kot pet let trajajočem neprekinjenem bolniškem dopustu 346 ljudi. Na NIJZ so povedali, da se je v letu 2020 zaključilo 29 bolniških odsotnosti, ki so trajale več kot osem let.

Kako je možno tako dolgo ohranjati bolniški dopust

Zakaj se osebe ne rehabilitira in napoti nazaj na delo ali pa invalidsko upokoji? »Slovenska zakonodaja je v tem delu neprimerljiva sodobnim evropskim državam, kjer je trajanje bolniške odsotnosti z dela omejeno praviloma na eno leto. Izjema sta Bolgarija in Slovenija. Primere dolgotrajnih bolniških dopustov bi morali sistemsko bolje urediti z izvajanjem individualnih načrtov medicinske rehabilitacije, vključno z ustreznejšo vlogo strokovnjakov medicine dela ter ustreznejšimi in atraktivnejšimi postopki poklicne prekvalifikacije in rehabilitacije. Prav tako bi bilo treba posodobiti zakonodajo s področja invalidskih postopkov, vse omenjene postopke pohitriti, ljudem pa zagotoviti hitrejše okrevanje, nov poklic ali invalidsko upokojitev.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300