Dom upokojencev Ptuj: Celoletno plačilo za osnovno oskrbo v petih letih višje za 1.600 evrov
Štajerski Tednik
Tipografija

Cene oskrbnin v domovih upokojencev so se v zadnjih letih občutno povišale. Vsakoletna marčevska uskladitev cen, občasno pa tudi medletne podražitve, se na položnicah starostnikov, njihovih svojcev, ne nazadnje pa tudi v deležu občin, konkretno poznajo. Na mesečni ravni je cena osnovne oskrbe v Domu upokojencev Ptuj v nekaterih enotah v zadnjih petih letih višja za kar 133 evrov. Letno pa to predstavlja kar 1.600 evrov višje plačilo kot leta 2017. V to številko pa ni zajeto plačilo višine dodatkov, ki je odvisno od cene izbrane oskrbe.

V domovih upokojencev po vsej državi bodo marca usklajevali cene. Podražitev je neizbežna. Kakšno bo predlagano povišanje cen v Domu upokojencev Ptuj, za zdaj še ni znano. Direktorica Vesna Šiplič Horvat namreč pravi, da tega podatka še nimajo: »Veljajo pa še vedno cene, ki smo jih potrdili marca 2021. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti nam je namreč poslalo dopis, da cene, ki smo jih v domovih sprejeli prejšnji mesec, ne veljajo. Ta mesec nam bodo posredovali ločene tabele, v katere bomo vnesli podatke o tem, za koliko so se povečali stroški.« To povišanje bo namreč krila država, neposredno iz proračuna. To pomeni, da je sklep o dvigu cen, ki ga je prav na predlog ministrstva na decembrski seji potrdil svet zavoda DU Ptuj, brezpredmeten.

Medtem ko torej odločitve, da dviga plač javnih uslužbencev v socialno-varstvenih zavodih vendarle ne bodo krili stanovalci oziroma plačniki oskrbe, pa bodo ti skoraj zagotovo čutili načrtovan marčevski dvig cen oskrbnin. V kolikšni meri, bo predvsem odvisno od države. Dvig cen namreč praviloma predlaga vodstvo posameznega doma, potrdi ga svet zavoda, končno soglasje pa poda (ali ne) pristojno ministrstvo. To je večkrat do zdaj zavrnilo predloge različnih domov. Na Ptuju se je to zgodilo leta 2017 in 2019.

Leta 2017 na primer niso pristali na predlog za 12 % dvig cen, pač pa so potrdili le 5 % zvišanje. Ker je od osnovne oskrbe odvisna tudi višina dodatkov, je končna podražitev še občutnejša.

V različnih enotah različne cene

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300