Sp. Podravje: Na daljavo se še vedno izobražuje za razred učencev
Štajerski Tednik
Tipografija

Zaradi nasprotovanja staršev obveznemu samotestiranju na koronavirus se že deveti teden na širšem ptujsko-ormoškem območju na daljavo še vedno šola 29 učencev.  To je sicer precej manj od številke v prvem tednu obveznega samotestiranja; takrat jih je bilo namreč 190.

Učenci, ki niso cepljeni ali prebolevniki in nimajo soglasja za samotestiranje, v šole ne smejo priti. Iz tedna v teden jih je sicer vse manj. V prvem tednu, ko je ukrep vstopil v veljavo, je bilo 190 takih iz 16 osnovnih šol na ptujsko-ormoškem območju, danes jih je še 29. Šole morajo zanje organizirati šolo na daljavo v skladu s svojimi zmožnostmi. Prakse so zelo različne; nekatere le pošiljajo gradiva, druge imajo videokonference neposredno iz učilnice. Ocenjevanja na daljavo pa za te učence doslej ni bilo.

V OŠ Ormož od novega leta nihče več od doma

V največji omoški šoli je bilo od skupno 374 učencev sprva 11 takih, ki so se zaradi zavračanja ukrepov šolali na daljavo, danes ni več nobenega, pove ravnatelj Aleksander Šterman: »Praktično se je večina vrnila že po prvem tednu, zadnji trije pa so se šolali na daljavo vse do božično-novoletnih praznikov. Z novim letom so zopet vsi v šolskih klopeh. Starši v veliki meri razumejo situacijo, v kateri smo. Uvideli so, da je to način, da zmanjšamo okužbe znotraj šole, poskrbimo za varno šolsko okolje in omogočimo, da pouk čim dlje poteka v šolah. Tudi učenci se zelo trudijo. Vsako šolanje na daljavo, ki se nam občasno zgodi zaradi karanten oz. okužb, nam poruši kontinuiteto in za učence predstavlja težavo, kajti neradi gredo na šolanje od doma, pogrešajo družbo, prijatelje.« Kot je poudaril, je izobraževanje na daljavo po kakovosti neprimerljivo s poukom v šolskih prostorih. S tem so vseskozi seznanjali tudi starše otrok, ki sprva niso pristali na samotestiranje. »Ves čas smo jih poskušali prepričati in jim dopovedati, kako pomembno je, da je otrok prisoten v šoli ter da samotestiranje ni pravi razlog za šolanje na daljavo, kajti gre za popolnoma neinvaziven postopek. Opravili smo več tisoč testov in do sedaj nismo imeli nobenih težav.«

Zaradi ukrepov šest učencev prepisali na OŠ Ivanjkovci

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300