Letos v prometnih nesrečah udeleženih 82, lani v istem obdobju 75 pešcev
Štajerski Tednik
Tipografija

V Podravju so policisti do konca avgusta obravnavali že 82 nesreč pešcev ali skoraj desetino več kot lani v enakem obdobju. Največ nesreč se zgodi na mestih, ki bi morala biti za pešce najbolj varna, na prehodih za pešce.

Pešci so najpogosteje žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov. Ne gre pa zanemariti tudi prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev (neosvetlitev in nepravilna hoja izven naselij ter nepravilno prečkanje cest v naseljih). Zlasti starejši in otroci so vse pogostejše žrtve prometnih nesreč zaradi napak ali kršitev predpisov, ki jih povzročijo sami, opozarjajo policisti. Dodali so, da so pešci tudi med najbolj ogroženimi skupinami udeležencev v cestnem prometu, saj je delež mrtvih na 100 poškodovanih med najvišjimi glede na druge skupine udeležencev.

Večletne analize kažejo, da je na območju Policijske uprave Maribor varnost pešcev najbolj ogrožena v zgodnjih spomladanskih, jesenskih in zimskih dneh, ko so v večjem obsegu udeleženi v prometu (med delavniki) v časovnih intervalih, ko je vidljivost slabša, predvsem v naseljih. Da bi izboljšali varnost pešcev v cestnem prometu v jesenskem času, policisti od 3. do 16. oktobra izvajajo poostrene nadzore, s katerimi ugotavljajo kršitve voznikov. Pozorni so na voznike, ki ne upoštevajo prednosti pešcev na prehodih za pešce in omejitev hitrosti v naseljih ter odsekih cest, kjer je večja udeležba pešcev. Prav tako policisti ugotavljajo kršitve pešcev, predvsem nepravilno hojo po cesti, neustrezno osvetlitev in nepravilno prečkanje cest.

Slovenska Bistrica

Ptuj in Podlehnik

Lenart

Ormož in Gorišnica

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300