Podravje : Zakaj bodo kmetje ob naložbeni denar
Štajerski Tednik
Tipografija

V začetku tedna smo na spletni strani Štajerskega tednika prvi poročali o težavah na ptujski kmetijski svetovalni službi. Okrog 30 kmetovalcev je ves dan in še pozno v noč na sedežu Kmetijsko-gozdarskega zavoda (KGZ) Ptuj čakalo svetovalca Uroša Neudauerja, ki jim je pripravljal vloge za prijavo na razpis za naložbe v kmetijska gospodarstva. A čakali so zaman.

V ponedeljek, 10. oktobra, ob polnoči se je iztekel rok za oddajo vlog na dva javna razpisa za področje kmetijstva, oba naložbene narave. »Za kandidiranje na omenjena razpisa smo na območju KGZ Ptuj imeli zelo velik interes kmetij. Največ kmetij je iskalo pomoč izključno pri enem svetovalcu, ki se je zaradi preobremenjenosti psihično zlomil in na koncu potreboval zdravniško pomoč. Izdelava in oddaja tovrstnih vlog je izredno zahtevna (pripraviti je treba poslovni načrt, ekonomske preračune …), vezana je na osebni certifikat svetovalca, ki je z izdelavo vloge začel ter jo na koncu zaključi z elektronskim podpisom. Zaradi tega v nastali situaciji teh vlog niso mogli zaključiti drugi svetovalci. Na celotnem zavodu smo v roku izdelali in oddali skupno 94 vlog. Zaradi višje sile ocenjujemo, da je ostalo za okrog 40 začetih in nezaključenih vlog. Vodstvo KGZ Ptuj si bo prizadevalo storiti vse, da bi za nastalo situacijo našli ugodno rešitev za kmete. V teku sta temeljita analiza stanja in iskanje rešitev,« so v sredo v sporočilu za javnost navedli na KGZ Ptuj.

»Toliko vlog, kot jih je nameraval urediti svetovalec Uroš Neudauer, je fizično nemogoče obdelati. Mi niti nismo imeli točnih podatkov, koliko kmetij se je obrnilo na njega.

Rebernišek že napovedal reorganizacijo dela svetovalcev

Kaj so o možnostih rešitve zapleta povedali v MKGP, ARSKTRP in KGZS

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300