Podravje: Tri podjetja letno milijon evrov za delovna oblačila
Štajerski Tednik
Tipografija

Delovni inšpektorat je lani zabeležil več kot 9.300 delovnih nesreč. K zmanjšanemu številu nesreč ali k omilitvi poškodb pa lahko pripomorejo tudi delovna oblačila. Preverili smo, kakšen je strošek delovnih oblačil v podjetjih Elektro Maribor, Talum in Impol.

Osebna varovalna oprema je oprema, ki jo uporabljajo delavci pri delih, pri katerih se ni mogoče izogniti tveganjem za varnost in zdravje. Ta oprema varuje delavca pred nevarnostmi na delovnem mestu in v delovnem okolju (hrup, prah, plini), so v uvodu pojasnili v Talumu.

In v Skupini Talum, ki zaposluje več kot 1200 ljudi, zaposleni prejmejo od spodnjega perila, delovnih majic, zaščitnih oblek, brezrokavnikov do zimskih oblačil. »Prav tako zaposleni dobijo še preostalo zaščitno opremo, kot so čevlji, rokavice, očala, obrazni ščiti, čelada itd. Vso osebno varovalno opremo (delovne obleke, perilo …) operemo v pralnici na območju Taluma, tako da zaposleni s tem nimajo stroškov,« so pojasnili v kidričevskem podjetju. Dodali so, da so v sistem osebnega varstva poleg osebne varovalne opreme zajeti še izdelki za osebno higieno zaposlenih, brezplačni osvežilni napitki ter vzdrževanje in pranje osebne varovalne opreme. Letni stroški varovalne osebne opreme in vzdrževanja znašajo 715.000 evrov ali nekaj manj kot 600 evrov na zaposlenega.

Za čiščenje in vzdrževanje zaposleni Elektra Maribor skrbijo sami

V Impolu za delovna oblačila 500 evrov na zaposlenega

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300