Juršinčani cestarjem preplačali 44.000 evrov, na terenu pa marsikatero delo čaka
Štajerski Tednik
Tipografija

Nadzorni odbor (NO) občine Juršinci opozarja na nepravilnosti pri obračunavanju dejavnosti vzdrževanja občinskih prometnih površin. Med opravljenim nadzorom so med drugim ugotovili preplačilo v konkretnem finančnem znesku – 44.000 evrov. Delo po navedbi NO ni bilo opravljeno, koncesionar Cestno podjetje Ptuj (CPP) je kljub temu zaračunaval dogovorjeni pavšalni avans.

Juršinski občinski nadzorni odbor med drugim ugotavlja, da je koncesijska pogodba sestavljena premalo natančno in takšne anomalije dopušča. Verjetno Juršinci niso edina občina, kjer je izvajanje cestne, pa še katere druge koncesije, pomanjkljivo. Zato bi bilo v prihodnje zanimivo izvedeti, kakšna je slika v drugih spodnjepodravskih občinah. Če bodo le nadzorni organi oddelali svoje poslanstvo, kot so ga v Juršincih.

12 podravskih občin (Cirkulane, Dornava, Juršinci, Makole, Majšperk, Markovci, Podlehnik, Poljčane, Zavrč, Hajdina, Videm in Žetale) je leta 2012 s CPP sklenilo koncesijske pogodbe za vzdrževanje občinskih cest. Vsako leto k pogodbam sklepajo anekse, s katerimi se dogovorijo o programu vzdrževanja. Člani NO Juršinci so pod drobnogled vzeli obdobje 2019–2020, ko je za njihovo občino veljal aneks, finančno težak 188.000 evrov. Nadomestilo na mesečni ravni za celoten izvedbeni program, ki ga je pripravilo CPP, potrdil pa župan Alojz Kaučič, je znašalo 15.700 evrov. Letni strošek vzdrževanja kilometra ceste se je gibal okoli 2.400 evrov.

NO je s pregledom dokumentacije med drugim ugotovil, da je CPP za obdobje od decembra 2019 do konca novembra 2020 obračunalo za 22.000 evrov več nadomestila za vzdrževanje cest, kot je vzdrževalnih del dejansko opravilo. Skupaj s preplačili iz celotnega 2019 je bilo konec leta 2020 preveč obračunanih za 44.000 evrov del.

Zahtevajo specifikacijo za opravljena dela

Zakaj ceste ob neurjih namesto cestarjev čistijo gasilci

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300