Nihče več noče biti natakar
Štajerski Tednik
Tipografija

Epidemija novega koronavirusa ni zgolj finančno prizadela gostinskega sektorja, ki zaradi ukrepov za zaščito pred okužbo zadnji dve leti ni mogel normalno funkcionirati, še veliko hujše so njene dolgoročne posledice.

Ko so namreč kuharji in natakarji ostali brez dela, so se znašli vsak po svoje, se na hitro »prekvalificirali« in si začeli kruh služiti v drugih panogah. S čimer ne bi bilo nič narobe, a kaj ko so mnogi svojemu osnovnemu poklicu pomahali v trajno slovo. Zdaj so se gostinci znašli v postkoronski kadrovski krizi, saj jim primanjkuje tako kuharjev kot natakarjev, najbolj kritično pa je prav v poletnem času, ko se pojavijo še potrebe po sezonskih delavcih.

Nezanimivo redno in študentsko delo

Na Zavodu za zaposlovanje je v podravski regiji razpisanih 67 prostih delovnih mest, za nedoločen in določen čas, ki so približno razdeljena na pol med natakarje in kuharje. Objave za delo so tudi na spletnem portalu Moje delo.com, kjer je v Podravju trenutno na voljo 48 delovnih mest v gostinstvu in turizmu, službe pa dobijo natakarji, vse vrste kuharjev, od šefov, pomočnikov do picopekov, povpraševanje pa je tudi po delivcih hrane, sobaricah in receptorjih.

Ker se gostinci za sezonsko pomoč radi obrnejo k študentom, smo preverili stanje še na Študentskem servisu Maribor. Pomoč pri strežbi išče 110 podravskih gostincev, med katerimi jih je kar nekaj, ki bi takoj najeli po več študentov hkrati. Zanimanja je med študenti malo, čeprav je urna postavka za dela v gostinstvu višja od povprečne, giblje pa se giblje med 6,17 in celo do 10 evrov.

Raje so na sociali

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300