Mestna občina Ptuj v 850 sodnih postopkih
Štajerski Tednik
Tipografija

Na pobudo mestne svetnice Nuške Gajšek (SD) so v upravi mestne občine (MO) Ptuj pripravili pregled sodnih postopkov, v katerih je udeležena MO Ptuj – bodisi kot tožeča bodisi kot tožena stranka.

Občina ima na sodišču odprtih okrog 850 postopkov. Pri pripravi pregleda le-teh so se v mestni upravi osredotočili le na večje, ta čas najaktualnejše in najodmevnejše. O nekaterih izmed njih smo že poročali tudi v našem časopisu. Med finančno najtežjimi je nekajmilijonska tožba MO Ptuj proti Ministrstvu za okolje in prostor. Temelj spora je zavrnitev vloge za pridobitev evropskih kohezijskih sredstev za nadgradnjo regijskega centra za ravnanje s komunalnimi odpadki Cero Gajke. Občini ni uspelo pridobiti sofinancerskega denarja zaradi manjkajočega okoljevarstvenega dovoljenja. Ko je občina (tudi s pomočjo sodišča) po večletnih prizadevanjih uspela priti do dovoljenja, ki ga sicer izdaja organ v sestavi ministrstva (ARSO), pa je vlak z evropskim denarjem za tovrstne naložbe odpeljal. Občina sedaj denar, za katerega je bila prikrajšana, od države terja na sodišču.

Ptujska mestna občina za znesek 252.000 evrov toži družbo Avtocommerce in njeno odgovorno osebo. Sodni postopek je doslej občino stal 10.000 evrov: 9.000 evrov odvetniški stroški, 1.000 evrov predujem za cenilca. 275.000 evrov je težka tožba proti izvajalcem, ki so na OŠ Ljudski vrt urejali streho in postavili sončno elektrarno (GP Project ing, Projekta inženiring, Zim in Arbol). Stroški priprave izvedenskega poročila so za ta primer znašali 2.400 evrov. Ptujska občina pelje tudi sodni postopek proti Mestu Biograd – zaradi uzurpacije zemljišča nekdanjega ptujskega počitniškega letovišča. Dve finančno dokaj zahtevni tožbi pa sta že končani, obe sta se za občino iztekli pozitivno. Od podjetja RM Vuk je MO Ptuj uspelo po sodni poti izterjati 91.200 evrov, od Ministrstva za notranje zadeve pa 165.000 evrov. S poravnavo se je končal tudi sodni spor med Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS) in MO Ptuj, o čemer smo v našem časopisu prav tako poročali. Tožbeni zahtevek KZS je znašal 600.000 evrov plus obresti. Stranki sta se nato poravnali za znesek 70.000 evrov. Stroški odvetnika so v dotičnem primeru znašali 4.700 evrov, stroški mediatorja pa nekaj manj kot 5.000 evrov.

V postopku revizije je tožba fizične osebe proti občini zaradi razlastitve, težka 312.000 evrov, predhodno je sodišče na prvi in drugi stopnji razsodilo v prid občine.

Tožbeni zahtevki v milijonskih zneskih

MO Ptuj sprožila kazenski pregon

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300