Občinske uprave: Največ zaposlenih na število prebivalcev v Trnovski vasi, najmanj v Kidričevem
Štajerski Tednik
Tipografija

Slovenske občine naj bi po oceni Ministrstva za javno upravo v občinskih upravah zaposlovale 5.721 oseb. Najmanj zaposlenih oseb, le ena, je na Občini Kobilje, največ seveda v MO Ljubljana, kjer je na plačilni listi 569 oseb. Preverili smo, koliko zaposlenih imajo in koliko denarja namenjajo za plače v občinah Videm, Kidričevo in Majšperk, ki sodijo med največje občine, ki so bile nekdaj del skupne občine Ptuj.

Naloge in pristojnosti so za občine, pa naj ima ta tisoč ali nekaj 10.000 prebivalcev, enake, že nekoliko natančnejši pregled po občinah pa pokaže, da dodeljene naloge opravljajo na zelo različne načine. Izvajanje nalog lahko prenesejo na javna podjetja, ki jih posebej ustanovijo, ali pa jih izvajajo same oz. v okviru skupnih občinskih uprav in drugih služb. »Pri tem imamo proste roke,« je priznal direktor občinske uprave v Makolah Igor Erker.

Zakona, ki bi omejil zaposlovanje v občinskih upravah, ni

Tudi na Ministrstvu za javno upravo so potrdili, da ni zakonskih omejitev pri številu zaposlenih v občinskih upravah glede na različne kriterije (število občanov, velikost občine ipd.). Pojasnili so, da občinsko upravo ustanovi občinski svet na predlog župana, ta določi tudi podrobnejšo notranjo organizacijo in sistemizacijo delovnih mest v občinski upravi, končno besedo pa ima občinski svet, ki vsako leto v okviru sprejemanja proračuna določi tudi potrebna sredstva za delovanje občinske uprave in v skladu s kadrovskim načrtom tudi morebitne nove zaposlitve.

Od trojice za plače največ nameni Videm

V Vidmu, kjer so v volilnem letu oblikovali proračun z osmimi milijoni evrov prihodkov in 9,2 milijona evrov odhodkov (v preteklih letih so se ti gibali med 5 in 5,7 milijona evrov), bodo za plače desetih zaposlenih v občinski upravi namenili 414.710 evrov. To pomeni 4,5 % vseh odhodkov letošnjega 'posebnega' proračuna oz. slabih 10 % vseh odhodkov v običajnih letih.

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300