Hajdinska občina mora DEM vrniti 620.000 evrov
Štajerski Tednik
Tipografija

Ker naj bi Dravske elektrarne Maribor (DEM) plačale občini Hajdina za dobrega pol milijona evrov preveč nadomestila za stavbno zemljišče, so se pritožili in tudi uspeli. DEM je občina v letu 2015 odmerila okrog 684.000 evrov nadomestila, medtem ko po FURS-ovem izračunu skupna odmerjena obveza znaša le 117.145 evrov. Izvršba hajdinsko občino tako sedaj z obrestmi vred bremeni za kar 620.000 evrov, a župan Stanko Glažar je prepričan, da neupravičeno, zato je že vložil pritožbo in se nadeja, da bodo del sredstev dobili nazaj.

Kot je pojasnil Glažar, so letos poleti na občini Hajdina prejeli izvršbo FURS, iz katere izhaja, da naj bi Dravske elektrarne Maribor preplačale nadomestilo stavnega zemljišča. Preplačana sredstva je morala občina vrniti skupaj z obrestmi, o čemer so svetniki govorili tudi na tokratni seji in kar je bil tudi razlog za sprejetje rebalansa proračuna. Pojasnila okrog tega sta od Glažarja zahtevala le dva svetnika: Janko Merc in Anton Cestnik. „Če je župan vedel za vse to že lani, bi od njega pričakoval vsaj opravičilo. Prosim, da se vsi dokumenti raznih ministrstev dajo vsakemu svetniku na vpogled, ne pa da moramo na občini prositi zanje. Tudi če so zaupne narave, tako kot ta, imamo svetniki pravico vpogleda. Če bi bile stvari bolj transparentne, bi lažje sprejemali tudi takšne rebalanse,“ je bil jasen Merc.

Odgovor Glažarja je bil, da je občina odločbo izdala lani in da je izvršba prišla leto dni pozneje, julija letos. Povedal je, da je treba ločevati izvršbo in odločbo, ter poudaril, da se nadomestilo za stavbno zemljišče plačuje na osnovi odloka, ki ga je sprejel občinski svet. Na podlagi tega odloka je bila izdana odločba leta 2015, a Glažar pojasnjuje: „Problem je tudi v tem, ker ima država mačehovski odnos do nas, ker nima kriterijev, kako točkovati katero dejavnost. To se je marsikomu zgodilo, vsa sredstva pa se žal vračajo z obrestmi,“ je še pojasnil Glažar in dodal, da se bodo pritožili ter da postopek ni končan.

Cestnik: »Nekdo je tu nekaj zakrivil!«

414.000 evrov za sanacijo ene same propadajoče stavbe

Župnik žrtev dveh tatvin?

 

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300