Prepoved izvoza iz BiH: Trgovci ostali brez drv, sekancev in peletov
Štajerski Tednik
Tipografija

Kaj se dogaja na trgu energentov? Višjim cenam pogonskih goriv, električne energije in zemeljskega plina sledijo cene trdih goriv. Zelo negotov je položaj na trgu s peleti, ki jih v tem času pri marsikaterem trgovcu niti ni moč kupiti, cene so astronomsko zrasle. Nemalo ljudi je prepričanih, da sta pomanjkanje blaga in divjanje cen rezultat špekulacij in namernega zadrževanja blaga v skladiščih. Ker pozimi brez ogrevanja pač ne gre, bodo ljudje zanj primorani seči globlje v denarnico. A četudi so pripravljeni plačati več, se poraja še druga težava – dobavljivost. Trgovci namreč drv, sekancev in peletov nimajo …

V podjetju Jagros, ki upravlja verigo trgovin Jager, so potrdili, da na trgu energentov vladajo neobičajne razmere. Kot da vse, kar se letos dogaja, še ni bilo dovolj, se je sedaj ustavila tudi dobava drv in peletov iz Bosne.

»Glede biomase, drv in peletov je situacija otežena, saj glavni dobavitelj, ki prihaja iz BiH, trenutno ne dostavlja blaga. Mnogo distributerjev, ki se v Sloveniji ukvarjamo z uvozom ter prodajo peletov in drv, ima zakupljene proizvodne kapacitete v BiH in vplačane avanse za dobave, ki bi se morale izvajati ravno v tem času (junija, julija, avgusta …). Zaradi politične odločitve bosanske vlade, ki je prepovedala izvoz drv in peletov, je v naši regiji prišlo do pomanjkanja teh izdelkov, posledično so cene zletele v nebo.

Ptujsko podjetje LKF ima do pozne jeseni razprodano vso proizvodnjo peletov

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300