Na ptujskih srednjih šolah nadpovprečno visoki plačni razredi
Štajerski Tednik
Tipografija

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v zadnjih letih nekaterim srednjim šolam zaradi njihovih finančnih težav nakazovalo dodatna sredstva. Med njimi sta tudi Gimnazija Ptuj in Šolski center Ptuj. Razlogov za to, da s predvidenimi sredstvi po normativih niso zmogli pokriti vseh stroškov, je več: upad števila dijakov, dvig starostne strukture zaposlenih in napredovanja učiteljev v plačnih razredih. Kadrovska struktura ŠC Ptuj precej odstopa od cenika delovnih mest: povprečni plačni razred zaposlenega v VII. tarifnem razredu je 40,7, kar pomeni 1,7 plačnega razreda nad priznanim.

Finančne težave ptujske Gimnazije in Šolskega centra Ptuj imajo očitno precej dolgo brado, katerih vzrok je sicer zmanjševanje števila vpisanih dijakov, a tudi nekateri drugi razlogi.

O upadu generacije, ki je veliko slovenskim šolam v zadnjih letih povzročala preglavice, smo poročali večkrat. A kot kaže, za tem stojijo še nekateri pomembni dejavniki, ki so finančne težave ptujskih srednjih šol le še poglobili.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je prisluhnilo klicu na pomoč in na podlagi 13. člena pravilnika Gimnaziji Ptuj v letu 2015 dodelilo 118.470 evrov izven normativa, v letu 2016 pa 63.976 evrov. Sicer omenjeno ministrstvo lahko v skladu s pravilnikom na podlagi vloge dodeli dodaten denar. V preteklem letu so ta sredstva odobrili 16 zavodom, letos 20.

Med njimi je tudi Šolski center Ptuj, ki so mu bila dodeljena dodatna sredstva; v letu 2015 v višini 154.673 evrov in letos 148.796 evrov. Iz obrazložitev ministrstva izhaja, da so bila potrebna, ker kadrovska struktura zavoda odstopa od cenika delovnih mest, na katerem temelji izračun vrednosti programa na dijaka.

Preveč učiteljev doseglo napredovanja in s tem višje plače

In kot kaže, je ravno v tem srž problema. To je potrdil tudi Rajko Fajt, ravnatelj Elektro in računalniške šole Ptuj, ki pravi, da so se zgodile sistemske anomalije, ki jih bo treba rešiti na državnem nivoju.

V Gimnaziji brez dvoma še »kadrovske rezerve«

V Šolskem centru letno potrebujejo dodatnih 197.000 evrov za 96 zaposlenih

Dodatno breme: vedno starejši profesorji z nižjo obremenitvijo

Plače predstavljajo 80 % vseh stroškov

Kakšni so plačni razredi profesorjev in koliko dobi šola »po glavi« dijaka«

 

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300